Coronița de Advent și împlinirea dorințelor

Eu am aflat despre coronița de Advent de la o prietenă unguroaică și de atunci, în fiecare an îmi cumpar sau îmi fac, cu o lună înainte de Crăciun. Aceasta e o tradiție care vine de la credincioșii catolici. Ce este Adventul? E perioada dinainte de Crăciun și începe cu 4 duminici (unii zic sâmbete) înainte de Crăciun. ”Adventus” înseamnă ”venire”, deci vestește venirea lui Iisus.

Coronița are 4 lumânări, câte una pentru fiecare duminică. Și în fiecare duminică se aprinde o lumânare, se lasă să ardă puțin, apoi îți pui o dorință și o stingi. Următoarea duminică aprinzi următoarea lumânare, dar și pe prima. La fel, le lași să ardă puțin, îți mai pui o dorință și le stingi. A treia duminică la fel, se aprind 3 lumânări, cu încă o dorință, iar în cea de-a patra se lasă să ardă toate 4, cu cea de-a patra dorință.

Dar de unde vine obiceiul coroniței de Advent?

Vine din Hamburg din secolul al XIX-lea, de la Johann Heinrich Wichern, un tânăr pastor evanghelic ce îngrijea copii orfani pentru care cumpărase o casă şi pe care îi învăţa o meserie. Într-un an, încă din luna Noiembrie copiii îl tot întrebau cât trebuie să mai aștepte până vine Crăciunul. Atunci pastorului îi vine ideea să pună 24 de lumânări pe o roată de lemn agățată de tavan, număr egal cu numărul zilelor rămase până la Crăciunului, și în fiecare zi, fiecare copil să aprindă o lumânare şi să spună cânte colinde. Din cele 24 de lumânări, 4 erau mai mari și se aprindeau în zilele de duminică.

Copiilor le-a plăcut foarte mult ideea și au început să o decoreze roata cu crenguţe de brad. Ideea a fost adoptată mai apoi de germani, care au început să aibă astfel de coroane în case şi în biserici, iar obiceiul s-a păstrat până în zilele noastre.

Acum se folosesc coroniţe mult mai mici, cu 4 lumânări, câte una pentru diecare duminică dinainte de Crăciun.

Și așa a ajuns obiceiul și pe la noi, iar eu zic că orice obicei care aduce o bucurie (chiar și Halloweenul) poate fi împrumutat. 🙂

Leave a Reply Cancel reply