August 14, 2020

Qatayef (desert arabesc) – rețetă

Qatayef, desert arabesc

Am aici dovada ca uneori prietenii de pe Facebook pot fi foarte utili, mai ales daca sunt din alte țări și împărtășesc rețeta unui desert foarte, foarte delicios.

Qatayef este un desert arabesc, un fel de clatite, dar mai dulci, mai deosebite. M-am documentat putin si am aflat ca se gătește de regulă în perioada postului la musulmani, perioadă care se numește Ramadan. Postul acesta presupune abținerea de la orice fel de mâncare, băutură și sex pe timp de zi (de la rasarit la apus). Sincer, nu cred ca eu aș putea. Fără sex – nici o problemă, dar fără mâncare și băutură… mai greu.

Va recomand cu drag sa incercati, se face foarte rapid si MERITA!!! Cei care ați mai gătit după rețetele mele, știți că puteți avea încredere. 🙂

Ingrediente Quatayef:

  • 2 cani de făină alba
  • 1/2 de cana de griș
  • 1 plic de praf de copt
  • 3 cani de apa
  • un varf de cutit de sare
  • jumătate de cana de zahăr

Pentru umplutura se poate folosi:

  • branza dulce de vaci sau haloumi, am citit in unele locuri ca se poate folosi si mozarella sau branza usor sarata, pusa de seara la desarat. Branza de vaci se poate amesteca si cu vanilie, pentru aroma
  • nuci ușor macinate amestecate cu zahar si scortisoara.

Dupa ce se face aluatul (ca la clatite) se lasa 15 minute, si apoi se coc pe rand, ca si clatitele, doar pe o parte, partea nefacuta va fi umpluta.

Dupa ce se coc, se umplu pe jumatare si apoi se inchid, lipind oarecum marginile.

Atentie, nu se coc pe toata tigaia, ca si clatitele, ci doar pe centru, punand cam jumatate de polonic de aluat.

Qatayef cu branza

Trebuie sa obținem o forma de semiluna dupa ce inchidem clatita. Faptul ca am pus zahar in aluat, ajuta sa o inchidem (e putin lipicioasa). Intre timp pregătim siropul. Fierbem o cana de apa si una de zahar vreo 5-7 min apoi se lasa la rece. Clătitele se pot face la cuptor sau prăjite. A doua varianta e mai gustoasa. Dupa ce le prăjești (3-4 min) le scoti, le pui in farfurie (crocante) si pui siropul rece peste.

Daca se fac la cuptor, se aseaza in tava si se pot unge cu o pensula cu unt topit, apoi se coc in cuptorul preincalzit la 200 de grade cam 10 minute.

Pont: găsiți tăvi, diverse forme și modele, la reducere AICI.

Cand sunt calde se poate turna peste ele siropul de zahar, racit.

POFTA BUNA!

Leave a Reply