De ce sa alegi tampoanele din bumbac organic

Menstruatia este inca un subiect tabu pentru multe dintre femei, mai ales la noi in tara, de parca e ceva rusine... Ne ascundem cand cerem tampoane, iar barbatilor nu mai zic ce rusine le este sa ceara in farmacie tampoane pentru sotiile lor.

Luna de luna, corpul nostru, al femeilor trece printr-un “chin”. Unii spun ca de la Eva ni se trage, pentru ca iși platește păcatul în rate lunare. Este un banc in care, cand a fost prinsa muscand din mar i s-a spus: ”Eva, vei plati cu sangele!” Iar eva a intrebat: ”Dar pot sa platesc in rate?” Si se pare ca i s-a aprobat cererea. 🙂

Pentru mine, personal, e o perioada groaznica, mai ales în primele zile… Iar ratele Evei nu le platim doar cu discomfortul, ci si cu bani pe care efectiv ii dam lunar pentru tampoane. :))

Menstruatia este inca un subiect tabu pentru multe dintre femei, mai ales la noi in tara, de parca e ceva rusine… Ne ascundem cand cerem tampoane, iar barbatilor nu mai zic ce rusine le este sa ceara in farmacie tampoane pentru sotiile lor. De asta majoritatea femeilor nu sunt informate suficient asupra acestui subiect, alegand de la raft din supermarket cel mai la indemana produs de cele mai multe ori.

Dar multumita vremurilor in care traim, exista destule alternative de protectie din care putem alege. Dupa unele statistici, in medie, o femeie foloseste intre 12.000 si 15.000 de tampoane de-a lungul vietii. Pff… foarte multe, nu?

Initial si eu am fost neinformata asupra acestui subiect si am ales produsele cele mai la indemana, fara sa dau importanta ingredientelor, modalitatii in care sunt facute etc. Insa exista diverse articole si povesti (unele de-a dreptul infioratoare – ca de exemplu cea in care o femeie si-a pierdut un picior din cauza TSS – sindromului de soc toxic, o afectiune comuna in randul femeilor care folosesc tampoane conventionale), iar acestea sunt dovada clara ca tampoanele conventionale nu reprezinta o alegere sigura pentru sanatatea intima. In mare, aproape toate brand-urile mari de tampoane folosesc bumbac neorganic, ce trece prin diverse procedee chimice ca sa ajunga la forma finala de tampon. Clor, parfum, plastic, polietilena, polipropilena si multe alte ingrediente chimice care cu siguranta nu au de ce sa ia contact cu cea mai permeabila parte a corpului unei femei.

Ca alternativa sanatoasa la tampoanele conventionale, tampoanele fabricate din bumbac organic sunt cea mai sigura optiune.

Pana acum, a fost foarte greu sa gasim tampoane din bumbac organic in Romania, iar de cele mai multe ori femeile care isi doreau sa cumpere acest produs, nu aveau de unde alege.

In sfarsit, a aparut si in Romania un brand de tampoane 100% organice – Enroush. Nu numai ca sunt certificate 100% organic de catre GOTS (Global Organic Textile Standard), sunt ambalate extrem de frumos si discret, ca sa nu mai existe sentimentul de rusine a pastrarii cutiei de tampoane in geanta. In plus, acest brand ofera si optiunea de subscriptie lunara care este personalizabila in functie de nevoile fiecareia. Tampoanele Enroush sunt naturale, produse din bumbac organic 100% certificat, iar acest brand ofera si protejslip-uri sau absorbante zilnice, tot naturale, cu un strat protector din bumbac organic 100% si cu un nucleu de provenienta naturala. Fara parfum, fara iritanti, fara chimicale, fara pesticide, fara plastic.

Ar trebui sa ridicam un semn de intrebare si sa incepem sa citim etichetele produselor pe care le folosim. Dupa ce le citim, oare vom mai avea incredere in aceste produse? Oare vom mai fi dispuse sa ne expunem in mod repetat, luna de luna, la toate chimicalele pe care acestea le contin? Cred ca sanatatea noastra, si mai ales sanatatea noastra intima ar trebui sa fie o prioritate in viata fiecarei femei si ar trebui sa avem grija de corpurile noastre cu multa dragoste, atentie si cu produse bune.

Leave a Reply Cancel reply