Ouale de Pasti – culori, simbol și semnificații

În fiecare an, de Paşti, obişnuim să vopsim ouă roşii. Dar ştiţi de unde vine acest obicei?
Oul simbolizează renaşterea, adică noua viaţă dobândită de creştini prin moartea lui Isus. O legendă creştină spune că, atunci când Isus era pe cruce, Fecioara Maria a venit la el cu un coş cu ouă şi, punându-l sub cruce, ouăle s-au făcut roşii de la sângele lui Isus care a picurat pe ele.
În timp, oamenii au început că coloreze ouăle de Paşti şi în alte culori; initial se vopseau ouale cu coji de ceapa. Deoarece Paştele e întotdeauna primăvara, s-a asociat oul cu renaşterea naturii. Astfel, se spune că aşa cum îţi sunt colorate ouăle din coşul de Paşte, îţi va fi tot anul:
• dacă vor fi roşii – vei avea parte de dragoste şi te vei bucura de viaţă
• dacă vor fi galbene  – vei fi plin de lumină, tinereţe, fericire, vei avea recoltă bogată şi vei fi ospitalier
• dacă vor fi verzi – în jurul tău va fi prospeţime, rodnicie şi speranţă
• dacă vor fi albastre -vei fi senin precum cerul şi plin de vitalitate
• dacă vor fi violet – vei avea stapânire de sine, răbdare şi  încredere în dreptate.
În trecut, pentru vopsirea ouălor se foloseau numai culori naturale: varză roşie, coji de ceapă sau petale de flori. În Banat, femeile luau frunze de cucută, le puneau peste ou, apoi puneau oul într-un ciorap subţire şi le fierbeau în apă cu multe coji de ceapă. Ouăle se făceau portocaliu închis şi aveau o frumoasă urmă de frunză galben-verzuie. Apoi le ungeau cu puţină untură de porc, să lucească.
Reprezentări ale ouălor sunt şi pe bijuterii: pe cercei, inele, brăţări sau coliere. Ele reprezintă începutul. În unele mitologii (Egipt, China şi India), se spune că lumea s-a născut dintr-un ou. El este format din două părţi: gălbenuşul de tip yang şi albuşul de tip yin.
La budişti, oul este simbolul concentrării spirituale.

Voi ce culori veți vopsi ouăle anul acesta?

Leave a Reply Cancel reply