September 22, 2020

Focaccia cu ceapă și sos de roșii

Tot din seria de rețete cu făină și drojdie face parte și Focaccia cu ceapă, îmbunătățită cu sos de roșii. Dacă o faceți după rețeta de mai jos, eu vă garantez reușita. Ca să fie și pe placul copiilor, pe un sfert am pus și cașcaval ras și șuncă.

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 20 g ulei de măsline, plus pentru uns
  • 600 g făină de pâine
  • 30 g drojdie proaspătă, fărâmițată
    sau 3 lingurițe drojdie uscată (12 g)
  • 350 g apă
  • 20 g ulei de măsline
  • 1 linguriță zahăr
  • 1 linguriță sare

Pentru topping

  • sos de roșii

Pentru sos aveţi nevoie de:

  • 4 roşii mici sau 2 roșii mai mari sau o cutie de roșii tocate
  • 2 căţei de usturoi
  • ulei de măsline
  • sare
  • piper
  • oregano – o jumătate de linguriţă.
  • 40 g ulei de măsline extravirgin
  • 1 ½ linguriță sare
  • 2 cepe tocate

Aluatul pentru focaccia se face astfel: se amestecă drojdia cu zahărul şi cu 50 ml de apă călduţă.

Nu fierbinte, nici caldă. Să fie cam cu un grad sau două mai caldă decât temperatura corpului. Se amestecă şi se lasă până “creşte” drojdia, apoi se adaugă într-un castron mai mare, peste făina amestecată cu sare. Se amestecă, apoi se adaugă şi cei 300 de ml de apă călduţă rămasă, frământând aluatul. Se adaugă apoi şi uleiul de măsline şi se mai frământă puţin, până reușiţi să faceţi din aluat o formă de minge, iar aluatul se desprinde de pe vas şi de pe mâini. Se acoperă apoi cu un prosop şi se lasă într-un loc mai cald, la dospit, timp de o oră, o oră şi jumătate. Aluatul va creşte dublu.

Între timp se pregătește o tavă mare pe care se pune o foaie de copt tapetată cu ulei de măsline. Apoi se face sosul de roșii: se pune uleiul la încins, apoi se pun căţeii de usturoi, tocaţi mărunt. Se lasă doar puţin, să nu prindă culoare maronie, apoi se adaugă roşiile tocate mărunt. Se lasă cam 3 minute pe foc, apoi se adaugă sare, piper şi oregano, se amestecă şi se mai lasă 2 minute.

Aluatul, tot, așa crescut cum e, se ia cu mâinile unse cu ulei și se întinde cu mâinile, uniform, în toată tava. E chiar recomandat să se facă ”gropițe” în aluat, nu să fie întins uniform.

Apoi se pune sosul de roșii peste, după care ceapa tocată nu foarte mărunt și amestecată cu ulei de măsline și sare. Pe partea copiilor, după ce am pus sosul de roșii am ras puțin cașcaval, apoi am pus șunca și iar un strat de cașcaval.

Dacă ați ajuns până aici cu cititul, cu siguranță veți avea poftă bună. 🙂

Leave a Reply