Eu YES la vot! Tu ieși?

Acest articol se doreste a fi un indemn pentru a merge la vot in data de 26 Mai, deoarece trebuie sa ne pese in ce directie merge tara noastra. Nu dau o tenta politica acestui articol, ci ii o nuanta europeana, indemnand sa ne mobilizam si sa votam in numar cat mai mare, asa cum crede fiecare dintre noi. Evitam astfel ca o minoritate sau formatiune politica ce merge la vot in numar ridicat, sa decida pt noi. Uitati-va ce s-a intamplat in Anglia din cauza neparticiparii tinerilor la votul pt Brexit. A decis populatia in varsta ca Anglia sa iasa din UE, chiar daca tinerii din UK nu-si doresc acest lucru.

Chiar daca avem nemultumiri despre cum au evoluat lucrurile in tara noastra in ultimii ani, faptul ca am fost parte a Uniunii Europene ne-a ajutat foarte mult. Exista diferenta mari intre noi si tarile dezvoltate (Germania, Anglia, Austria etc.), dar exista cel putin la fel de mari diferente intre noi si tarile care nu sunt in UE. Trebuie doar sa mergeti pana in Ucraina, Serbia, Macedonia, Muntenegru, Moldova, s.a.m.d. ca sa va convingeti ca noi stam extraordinar de bine fata de aceste tari. Fiind parte a Uniunii Europene, am fost fortati intr-un fel sau altul sa ne dezvoltam.

In data de 26 Mai, romanii care merg la vot, vor primi 3 buletine de vot in format A5:
– Un buletin pentru alegerea reprezentantilor Romaniei in Parlamentul European.
– Doua buletine pt cele doua intrebari cuprinse in referendumul initiat de Presedintele Romaniei pe tema justitiei.

La cele doua intrebari de la Referendumul pe tema justitiei, se va pune stampila pe casuta de DA sau pe cea de NU. Intrebarile, sunt:
1. “Sunteti de acord cu interzicerea amnistiei si gratierii pentru infractiuni de coruptie”?
2. “Sunteti de acord cu interzicerea adoptarii de catre Guvern a Ordonantelor de urgenta in domeniul infractiunilor, pedepselor si al organizarii judiciare si cu extinderea dreptului de a ataca direct Ordonantele la Curtea Constitutionala?”

Informatii utile:
– Cele 3 buletine se pot pune in aceeasi urna, urmand ca buletinele sa se separe dupa ce se incheie votul.
– Se va stampila partidul pe care-l doriti in Parlamentul European si nu candidatii lor, deoarece ordinea candidatilor este deja stabilita de catre fiecare partid.
– Sunt 28 de state membre care formeaza parlamentul european care numara 751 membri, din care Romaniei ii revin 32 de europarlamentari, raportand populatia votanta a Romaniei la populatia votanta a Europei.
– Doar partidele politice cu minim 5% din voturi vor avea reprezentanti in Parlamentul European.
– Se poate vota la sectia de votare la care sunteti arondati si veti figura deja pe listele lor, sau puteti vota in orice alta sectie din Romania daca in ziua votului va gasiti in alta localitate, fiind trecut pe listele speciale.
– Programul sectiilor de votare este 07:00 – 21:00.
– Puteti afla sectia de votare de care apartineti accesand link-ul https://www.registrulelectoral.ro/

Leave a Reply Cancel reply