7 motive sa alergi la crosul din 2 Iunie din Baia Mare

Daca nu ai aflat inca, acum e momentul: Sambata, 2 Iunie, in Baia Mare va avea loc un eveniment important la care poti sa participi si tu. E vorba de Crosul Epilepsy Challenge. Pentru cei care nu cunosc, crosul este o cursa sportiva de alergare. Dar aici nu este vorba de un concurs, ci de participare, si pot participa si cei care nu alearga cu viteza (cum sunt si eu), deoarece e vorba de mai putin de 5 km, pe care poti sa-i parcurgi intr-o ora. Deci, si daca mergi in pas alert, tot ajungi la linia de sosire intr-o ora.

De ce se organizeaza acest cros? Pentru ca si orasul nostru sa aiba un cabinet destinat pacientilor care sufera de epilepsie, iar in Maramures sunt in jur de 10.000 de persoane.

Nu stiu daca ati auzit de epilepsie, denumita popular “boala copilului” sau ”boala cea rea”,  sau daca ati intalnit persoane care sufera de asa ceva. Boala se manifesta prin crize periodice cauzate de tulburari neurologice.  Am avut un vecin care avea epilepsie. I s-a declansat de la o sperietura, era cu bicicleta si trecea calea ferata, cand trenul a dat cu spatele. El a cazut sub tren si i-a prins piciorul. Piciorul si-a revenit, dar el a ramas cu boala.

In timpul crizei, persoana in cauza isi pierde cunostinta, i se contractă muschii membrelor, i se arcuieste spatele (faza tonica), tremura si deseori isi musca limba si face ”spume la gura” (faza clonica). La vecinul meu, criza dura in jur de 30 secunde si isi revenea apoi la normal, uneori in 5 minute, alteori mai mult. O cunostinta de-a unui prieten a facut o criza de epilepsie cand facea baie, si s-a inecat, nefiind nimeni in jur.

Partea buna este ca boala poate fi tratata, sau ameliorata, dar la noi inca nu exista nici cabinet, nici aparatura necesara. Prin organizarea acestui cros, banii care se aduna vor fi folositi pentru infiintarea cabinetului si achizitionarea unui aparat video EEG care va fi conectat la reţeaua de Telemedicină în Epilepsie.

Dar sa revenim la oile noastre. 🙂 Iata cele 7 motive pentru care merita sa alergi in 2 Iunie la cros:

1. Faci o fapta buna, ajutand cei 10.000 de pacienti cu epilepsie din judetul tau

2. Ai sanse foarte mari sa castigi premii garantate si premii puse in joc la tombola organizata, iar premiile nu sunt putine. Voi enumera premiile de pana acum, urmand ca pana in 2 Iunie sa mai vina sponsori care sa mai puna si alte premii “la bataie”:

  • primii 100 de participanti care ajung la linia de sosire primesc GARANTAT un vas special TUPPERWARE de 600 ml. Sansele sa te afli printre primii 100 sunt enorme
  • 10 pachete de weekend pentru 2 persoane, incluzând: cazare + mic dejun + acces la SPA de la Hotel Gabriela din Viseul de Sus
  • 3 x BookHouse (biblioteca realizata din lemn masiv) + 100 de vouchere de 250 RON la achizitia de paturi, 100 de vouchere de 250 RON pentru saltele de la Kinder Haus
  • un premiu de la ItalSofa – fotoliu de relaxare
  • magazinul FRAGUS va acorda, prin tragere la sorți, 10 premii constând în vouchere de cumpărături cu valoare nominală de 100 RON, pentru sucuri, legume și fructe proaspete
  • 10 abonamente a 60 de intrări din partea Direcției Județene de Tineret și Sport Maramureș, în valoare totală de 5.000 lei.

3. Vei primi un tricou, marimea ta, si un numar de participare

4. Vei primi din partea Auchan “merinde” pentru drum: batoane energizante, apă și altele necesare, iar la sosire vei primi o salata de fructe din partea Salad Box

5. Iesi din casa si FACI MISCARE, ceea ce nu poate fi decat sanatos

6. Socializezi si cunosti oameni noi care, daca vor fi prezenti la cros, pot fi doar oameni de calitate

7. Poti sa te lauzi pe Facebook 🙂

Evenimentul incepe sambata la ora 10.00, iar plecarea va fi din în parcarea supermarketului Auchan din Baia Mare. Traseul de cinci kilometri va trece pe bulevardul Bucureşti, str. 22 Decembrie, str. Avram Iancu, apoi prin Piaţa Păcii, iar sosirea va fi în Centrul Vechi, estimându-se că până la ora 11.00 va ajunge toată lumea.

Inscrierea costa doar 70 lei, si poti sa o faci accesand link-ul https://www.epilepsychallenge.ro/orase/traseu-baia-mare.html
Continue reading

Reteta: Soia felii cu cartofi la cuptor

Sunt pareri pro si contra consumului de soia texturata, se gaseste in magazine sub diverse forme: felii, cuburi sau granule. Eu, din cand in cand mai gatesc, fiicei mele ii place foarte mult, dar ma uit sa scrie pe pachet ca nu este modificata genetic. Probabil ca foarte sanatoasa nu e, din moment ce e supusa anumitor procese pentru a o aduce la forma finala, dar de doua ori pe an, cat fac eu soia, nu cred ca face rau. 🙂

In urma cu mult timp am postat reteta de soia felii cu legume. Acum am facut o combinatie mai “dura”, friptura de soia cu cartofi la cuptor, la care am adaugat mujdei de usturoi si salata de varza.

Nu stiu cati ati incercat sa gatiti vreodata soia texturata, dar, pe langa faptul ca e destul de gustoasa, e si foarte ieftina (in jur de 2 lei un pachet), si contine proteine care, in perioadele de post, le pot inlocui pe cele din carne/oua/lactate.

Pentru 4 portii aveți nevoie de:

  • 2 pachete de soia felii
  • 1 kg de cartofi
  • 3 morcovi
  • o ceapa
  • 1 varza mica
  • 5 căței de usturoi
  • oregano
  • sare, piper, boia sau/si chilli
  • ulei de măsline
  • optional – vegeta

Mai intai se spala bine-bine cartofii. Eu de o vreme nu-i mai curat cand ii fac la cuptor, ci ii pun cu tot cu coaja, sunt mai gustosi asa. Se taie cartofii sferturi, pe lungime, mocovii se taie rondele si ceapa julienne, se condimenteaza cu sare, piper, oregano si putina boia sau chilli si se pun la cuptor, la temperatura mare. Din ceapa nu va mai ramane nimic, se topeste si da gust cartofilor.

Pont: tigăi la reducere găsiți AICI.

Apoi se pune apă la fiert, cu sare și, daca doriti, vegeta. Când fierbe, adăugați feliile de soia într-o si ăsați să fiarbă conform instrucțiunilor de pe pachet.

Apoi pregătiți o tigaie în care puneți puțin ulei de măsline. Scoateți soia, o lăsați să se scurgă de apă (puteți folosi o strecuratoare si sa presati feliile sau niște șervețele de bucătărie pentru a absorbi apa), apoi o condimentați cu sare, piper și boia. Când uleiul este încins, asezati frliile în tigaie si le  prăjiti până devin rumene.

Din cățeii de usturoi se face un mujdei, la care eu am adaugat oregano. Si salata de varza e completarea perfecta la aceasta combinatie.

Poftă bună!

Reteta: Pizza vegetariana sau de post facuta acasa

Pana nu demult, nu aveam o parere prea buna despre pizza vegetariana, dar dupa ce am indraznit sa fac prima data, mi-am dat seama ca poate fi delicioasa, si facuta acasa iese mai buna decat cea de la restaurant.

Reteta clasica de pizza facuta acasa o gasiti aici, iar acum o vom adapta, si o vom face vegetariana sau, dupa preferinte sau perioada a anului, de post.

Eu va garantez ca daca o veti face conform retetei, va iesi mai buna decat pizza normala. 🙂

Aveti nevoie de:

  • pentru aluat/blat:
    • 800 grame făină
    • 1 plic de drojdie uscata
    • o linguriţă de zahăr
    • 450 ml apă uşor călduţă
    • 2 linguriţe de sare
    • 3 linguri de ulei de măsline
  • pentru sos:
    • o caserola de 500 grame de rosii cherry sau 4 rosii mari
    • 100 ml sos de roşii
    • 3 căţei de usturoi
    • ulei de măsline
    • sare
    • piper
    • oregano – o lingura mare
  • deasupra se pune:
    • sosul de rosii
    • cascaval vegan/mozzarela vegana – se gaseste si in Cora, dar nu e gata data pe razatoare, ci felii, e facuta din migdale
    • dovlecei taiati felii subtiri
    • vinete taiate rondele subtiri
    • ciuperci
    • masline
    • salam vegan – se gaseste in unele supermarketuri si magazine naturiste, sunt diverse sortimente – unele doar din soia, altele – cum e cel pe care l-am folosit eu – din grau boabe, soia boabe, orz decojit, fulgi de ovaz, boia si ulei vegetal
    • ardei iute sau ardei normal
    • se mai pot pune tot felul de alte ingrediente, dupa gustul fiecaruia: porumb, fasole boabe, ceapa etc.

Pentru aluat, sa pune intr-un vas mare faina (cele 800 grame), sarea si apoi maiaua (compoziţia cu drojdie), care se face astfel: se amestecă drojdia cu zahărul şi cu 50 ml de apă călduţă.  Se framanta bine, pana cand aluatul nu se mai lipeste nici de vas, nici de mana. Dureaza ca 20 de minute framantatul, dar se merita, va asigur. 😉

Apoi sa acopera cu un prosop si se lasa la dospit cam 1 ora, timp in care facem sosul.

Se pune uleiul la încins, apoi se pun căţeii de usturoi, tocaţi mărunt. Se lasă doar puţin, să nu prindă culoare maronie, apoi se adaugă roşiile tocate mărunt. Se lasă cam 5 minute pe foc, după care se adaugă sosul de roşii, sare, piper şi oregano, se amestecă şi se mai lasă 5 minute.

Aluatul crescut se împarte în 5 părţi egale daca vreti sa fie blatul mai subtire, sau in 4, daca vreti sa fie mai gros, apoi se ia fiecare parte, pe rând, şi, făcând o formă rotundă, se întinde cu sucitorul până ajunge la dimensiunea tăvii.

Eu am cumpărat o tavă rotundă, special pentru pizza, tot din Cora, are niste gaurele pe fund. Am uns tava cu puţin ulei de măsline, apoi am tapetat-o cu făină.

Sosul de roşii se pune peste blatul de pizza pe care l-aţi pus deja pe tavă, apoi se presara un strat subtire de branza, asta ca sa se prinda ingredientele de blat.

Se pun apoi ingredientele dorite, dupa care deasupra se mai pune inca un strat de cascaval sau mozarella vegana.

Se încălzeşte în prealabil cuptorul la temperatura maximă, se introduce tava cu pizza, se lasă cam 10 minute, până se face deasupra o crustă galbena, apoi se scoate, se pune pe o farfurie mare şi rotundă, se taie cu “cuţitul” rotativ special pentru tăiat pizza sau, dupa cum puteti vedea in poza, cu o foarfeca speciala pentru taiat pizza.

Dacă aveți chef de creativitate, puteți încerca și acest model de pizza buchet de flori, cu cozi de ceapă verde, roșii cherry, ardei galben și alte verzituri.