Sosul Guacamole, probabil ati mai auzit de el, e un sos din bucataria mexicana, care are la baza fructul de avocado. Din fericire, si la noi avocado devine din ce in ce mai popular, se gaseste in toate supermarketurile, ba chiar si la aprozarul “de la coltul blocului”. Prima data cand am auzit de avocado a fost in urma cu multi ani, cand o prietena mi-a zis ca mama ei, bolnava de cancer, trebuie sa tina o cura cu avocado, si ca se gaseste destul de greu si e foarte scump. Acum se gaseste foarte usor si nu e exagerat de scump – in jur de 6 lei/bucata. Dar punand in balanta beneficiile din punct de vedere al sanatatii, pot spune ca se merita. Acestea contine foarte putina fructoza (adica nu ingrasa) contine fibre, potasiu dublu fata de banane, vitamina E, complexul de vitamine B si consumul de avocado creste colesterolul bun si il scade pe cel rau, spus asa, simplu si pe intelesul tuturor. Bineinteles ca are inca foarte multe calitati, dar eu vreau sa va spun reteta acum. 🙂
- pentru cartofi:
- 1 kg cartofi mov
- usturoi deshidratat
- oregano
- rozmarin
- optional: seminte de susan, in și floarea soarelui
- Pentru Guacamole:
- un avocado copt – sa nu fie nici prea tare, nici foarte moale
- sare neagră sau normala
- jumatate de lamaie stoarsa
- usturoi – ori dezhidratat, ori 2 catei de usturoi, tocati
- pătrunjel
- oregano
- chilli sau ardei iute tocat marunt
- sare
- optional: o ceapa mica, rosie si o rosie 🙂
Cartofii mov sunt foarte gustosi daca sunt gatiti si intr-o tava simpla, dar si mai gustosi ies intr-un vas roman. Vasul roman e facut din lut si e destul de ieftin (in jur de 40 lei), il gasiti cam in toate supermarketurile. La Penny am vazut ultima data ca era redus la 35 lei. Inainte de utilizare, atat vasul cat si capacul acestuia se tin in apa rece, timp de 15 minute, pentru ca porii vasului sa se umple de apa, iar in timpul gatirii sa se creeze un strat de abur. Acest vas pastreaza gustul natural, deoarece alimentele se gatesc in suc propriu si nu e nevoie de adaos de grasimi.
Cartofii se spala bine-bine, se taie in doua, pe lungime, se condimenteaza cu sare, oregano, rozmarin si, daca doriti, seminte de susan, floarea soarelui, in, dovleac sau de care va plac.
Se pun la cuptor la temperatura maxima, timp de 40 de minute.
Intre timp, se face sosul Guacamole: se taie in 2 avocado, se scoate samburele, se curata de coaja, dupa care se taie pulpa in cubulete.
P.S.: Vezi si reteta de chiftele de cartofi mov cu branza.