Vizita la Castelul Bran si Castelul Groazei, Brasov

Saptamana trecuta am avut ocazia sa vizitez localitatea Bran din judetul Brasov, unde se afla renumitul castel Bran.

De multa vreme mi-am dorit sa-l vad, stiind cat de faimos si cunoscut e in toata lumea datorita celui mai bun “ambasador” pe care il avem noi, romanii – Dracula.

Cel mai ciudat lucru insa e faptul ca Vlad Tepes nici nu a trecut prin acest castel, ci castelul a fost asociat cu contele Dracula in urma vizitei unor turisti americani care, fascinati de romanul lui Bram Stoker dupa care s-a facut si filmul (http://voxfilmeonline.net/dracula-1992/), il cautau pe celebrul vampir pe meleagurile Transilvaniei. Cand au vazut castelul, au spus ca e clar Castelul lui Dracula, deoarece se asemana foarte bine cu castelul descris de scriitor. In film puteti auzi si fraze in romana si incaperile din castelul din film se aseamana oarecum cu cele de la Bran, numai ca sunt mai mari. Scene din alt film celebru insa a fost filmate la castelul Bran, si anume “Interviu cu un Vampir” din 1994, unde se fac trimiteri la crudul nostru voievod.

M-am asteptat sa fie mai mare. In schimb are camere mici, dar, ce-i drept, multe – 56 la numar.

Cu toate astea, merita vizitat pentru ca te transpune intr-o epoca medievala, te rupe de cotidian pentru o ora si te face sa te bucuri intr-un fel ca nu ai trait in acele vremuri.

Asta dupa ce vizitezi la ultimul etaj camerele in care sunt expuse elementele de tortura.

Daca erai acuzata de vrajitorie, sfarseai prin a fi pusa pe furca vrajitoarelor. Daca erai prins ca ai facut o nelegiuire mare, erai tras in celebra teapa. Scaunul de tortura era un alt element pe care erai invitat sa te asezi confortabil. Iti ofereau chiar 2 modele din care sa alegi.

Ar mai fi si furca de ”scarpinat”, sau poate biciul.

Sa nu mai spunem daca erai femeie si sotul tau, atunci cand pleca in batalie se gandea sa-si ia masuri de precautie si sa-ti puna centura de castitate. Asta imi aminteste de bancul in care un cavaler ii de prietenului cel mai bun cheia de la centura de castitate a sotiei lui si pleaca la lupta. Dupa cativa kilometri se aud ropote de copite. Prietenul alerga cu cheia ridicata si striga disperat: “Stai! Mi-ai dat cheia gresita! Nu se potriveste!”. 🙂

Un alt obiectiv care atrage turistii in localitatea Bran este Castelul Groazei. Este o “chichineata” in care intri si faci un scurt traseu de 10-15 minute prin camere decorate cu diverse personaje si esti speriat din toate partile. Ba de un mort tras in teapa, ba de unul care se ridica brusc din sicriu, ba se misca un podulet pe care treci, ba te intalnesti cu Contele Dracula in persoana. 🙂

Se merita sa intri si pe aici, just for fun.

Dar ce face ca totul sa fie de vis e peisajul de poveste care cu siguranta va va ramane in suflet.

P.S.: Sa nu uitati sa va luati usturoi la voi. 🙂

 

 

Leave a Reply