Vizita la gradina botanica din Jibou

Scriu acest articol pentru cei care se afla in jurul localitatii Jibou din judetul Salaj, la distanta mai mica sau mai mare si care nu au vizitat inca minunata gradina botanica.

Jibou e destul de aproape de Baia Mare, cam la o ora si 15 minute de mers cu masina. E un loc care merita vizitat, mai ales cu copiii. Intr-o duminica am mers si noi, mai  ales ca am auzit ca nu demult s-au facut si acvarii cu diferite specii de pesti si ca sunt si pauni. Asa ca ne-am pornit pe la ora 10:00 si am ajuns numai bine  cand sa mai incalzit  afara.

Pretul biletului pentru adulti este 5 lei( meritati din plin), pentru elevi este de 3 lei, iar pentru cei  mai micuti e gratis.

Am aflat ca gradina isi are numele de la profesorul de biologie Vasile Fati, cel care a initiat crearea grădinii in anul 1968 pe terenul din jurul Liceului din Jibou.

Am stat in jur de 4 ore, timp in care am mers prin cele doua globuri de sticla imense in care am putut admira diferite specii de plante din o multitudine de sere. Puteti vedea de la exoticii palmieri la “amenintatorii” cactusi din desert. Ce mi-a atras atentia a fost specia de cactus din care se face faimoasa Tequila. 🙂

Impresionant este si lotusul Victoria Amazonica din america de Sud, care are frunzele sub forma unor tavi.

Ne-a mai placut si familia orhideelor, dar si plantele mediteraneene si australiene.

Am vazut aici si broscute testoase si papagali.

Apoi am mers in sala cu acvarii, unde cea mai mare atractie pentru copii (dar si pentru adulti) este acvariul in care vizitatorii isi pot baga mana iar pestisorii (o specie de pesti sanitari) vin si mananca de pe mana. E o senzatie placuta, parca te gadila, dar in acelasi timp te “curenteaza” ziceau cei mici.

Si pestisorul Nemo a facut senzatie, dar si infricosatorul somn caruia ii lipsea o parte din mustata.

Am iesit dupa aceea si am vazut gradina japoneza, unde cei doi serpi din piatra parca veneau din alta dimensiune, dupa care am vazut lebedele si ratustele.

Pe mine m-au impresionat paunii, acele pasari care te fascineaza prin multutudinea de culori a penajului.

Paunii de aici au la gat un albastru sidef de o frumusete deosebita, iar noi am avut norocul sa asistam atunci cand si-a deschis unul dintre pauni trena. Doar masculii pauni au trena, femelele nu au. Una dintre paunite avea si puii pe langa ea. Intr-un tarc sunt si gaini, iar cel mic al meu a petrecut o jumatate de ora rupand cate un fir de iarba si dandu-le gainilor sa manance din mana. Ba chiar le-a dat si nume. Pe el nu l-au interesat deloc paunii, el era captivat de gaini. 🙂

Am vazut apoi si caprioarele, “Bambi” cum le ziceau alti copilasi.

Exista si un loc de joaca pentru copii, cu tobogan si leagane, si chiar o terasa unde ne-am adapostit de o ploaie care a tinut 10 minute.

Ideea e ca acest loc minunat, un colt de rai, e o oaza de liniste in care poti sa-ti petreci cateva ore la aer curat, si pe care poti sa-l vizitezi in orice sezon, chiar de cateva ori pe an.

 

Leave a Reply