Cum e sa donezi sange

Luna trecuta, o ruda de-a unui coleg avea nevoie de sange, asa ca m-am oferit, pentru prima data in viata mea, sa donez sange.

Pana atunci am auzit de la altii diverse opinii pe acest subiect. Unii ziceau ca nu e prea bine sa donezi, pentru ca dupa aceea trebuie sa donezi regulat, deoarece organismul se învață să producă mai multe globule roșii, iar dacă nu donezi periodic, vor putea sa apara probleme grave de sanatate. Altii ziceau ca e bine pentru organism, deoarece se reduce nivelul de fier din sange, fierul (la nivel ridicat) facand sangele sa se “ingroase”.

Postez acest articol pentru cei care nu au mai donat, si poate ii ajuta unele informatii. Si pe mine m-a ajutat fapul ca un coleg mi-a spus despre experienta lui cu o zi inainte.

In primul rand, nu are rost sa mergi sa donezi daca:

  • ai sub 58 kg
  • ai sub 18 ani sau peste 65
  • iei tratament cu antibiotic sau tratament stomatologic
  • ai consumat alcool in ultimele 3 zile
  • esti insarcinata
  • ai intretinut relatii sexuale cu parteneri de acelasi sex, sau cu parteneri platiti
  • ai intretinut in ultimele 6 saptamani relatii sexuale neprotejate cu mai mult de doi parteneri
  • ti-ai facut piercing/tatuaj in ultimele 6 saptamani, deoarece piercingul, tatuajul, precum si tratamentul stomatologic sunt posibile surse de infectare cu HIV sau hepatita C
  • tensiunea arteriala maxima depaseste 200mmHg iar cea minima 100mmHg

E bine sa mananci ceva usor dimineata, inainte de a merge sa donezi sange. Daca nu mananci, te trimit ei sa mananci. De asemenea, e bine sa bei cel putin 1 pahar cu apa. Eu nu am stiut, dar am baut 3 pahare in timp ce mi se lua sange (mi-a dat asistenta).

Chiar daca am mers de dimineata la 7.30, deja erau inaintea mea alte persoane. In total am stat cam o ora.

In primul rand sa aveti buletinul la voi. Se merge la ghiseu unde prezinti buletinul si ti se pun o serie de intrebari sa vada daca corespunzi.

Ti se da un “chestionar” pe care trebuie sa-l completezi si sa-l semnezi dupa care ti se ia o proba de sange din deget, pentru a afla grupa sanguina,  si se face screening pentru infectii. Daca testele arata ca ai o problema de sanatate, vei fi informat si indrumat spre consult de specialitate, din cate am inteles.

Apoi am asteptat cam 20 de minute dupa care am fost chemata de catre o doamna doctor care s-a uitat sa vada daca am “vene bune” si mi-a mai pus o serie de intrebari. Mi s-a luat dupa aceea tensiunea, a fost OK, m-am asezat pe un scaun care are un brat pentru a-ti sustine mana si, totusi, mi-a gasit destul de greu o “vena buna”. M-a durut putin cand m-a intepat, dar dupa aceea nu m-a mai durut deloc. Am stat in jur de 10 minute, mi s-a luat 450 ml de sange (400 pentru donare si 50 pentru analize).

La un moment dat, cam cand era punga umpluta de 70%,  sangele nu mai avea “debit” asa mare, si asistenta mi-a dat o mingiuta sa o strang in palma, sa curga mai cu presiune.

La plecare primesti inapoi cartea de identitate, odata cu 7 tichete de masa, o zi libera de la serviciu (eu nu am dorit) si daca vrei sa afli anumite rezultate ale analizelor, trebuie sa precizezi, altfel nu le aduc de la laborator. Eu am uitat sa spun ca doresc, prin urmare nu le-am primit.

In timpul zilei in care ai donat (si inca vreo 2 zile) e bine sa consumi mai multe lichide decat de obicei (e indicat si vin rosu) si sa mananci alimente bogate in proteine (mai cu seama carne), fier si vitamina C.

Barbatii pot dona sange tot la 12 saptamani, iar femeile la 16 saptamani.

Pentru mine fost o experienta noua, si voi mai merge sa donez. Poate nu regulat, dar o data pe an cu siguranta.

Mai jos e link-ul cu centrele de transfuzie sanguina din tara:

http://doneazasange.ro/unde-pot-dona-sange/

Sanatate! 🙂

 

Leave a Reply