Reteta: Cea mai buna prajitura cu mere

prajitura-mereE o reteta pe care o am de la maica-mea, care, la randul ei, a luat-o de la o colega si a personalizat-o (adica a imbunatatit-o). E, la ora actuala, prajitura mea preferata.Se face destul de usor. Nu numai ca e buna la gust, dar e si aspectuasa, si iese o tava mare.

Aveti nevoie de:

Pentru blat:

  • aproximativ 1,5 kg de mere
  • 12 oua
  • 12 linguri de zahar
  • 12 linguri de faina
  • 1 plic de praf de copt
  • o lingura de cacao
  • o cana de sirop cu de esenta de rom, apa si o lingura de zahar

Pentru crema:

  • o margarina rama
  • 2 plicuri de budinca de vanilie
  • 1/2 litri lapte
  • o cana de zahar (in budinca)
  • jumatate de esenta de rom

Glazura (la rece):

  • 3 linguri de cacao
  • 3 linguri de zahar pudra
  • 2 linguri de apa fierbinte
  • 2 linguri de ulei

Se curata merele,  se  taie felii (sferturi) si se aranjeaza in tava unsa cu putina margarina si tapetata cu faina, o felie langa cealalta. Tava trebuie neaparat sa fie inalta. Apoi se separa galbenusurile de albusuri si se bat albusurile spuma, pana compozitia devine atat de tare, incat, daca intorci castronul, nu cade. Se pune apoi zaharul, mixand incontinuu. Scoatem apoi mixerul si folosim lingura de lemn. Se pun galbenusurile si se amesteca cu lingura, pana se omogenizeaza. Apoi se pune si faina, cate o lingura, amestecand pana se incorporeaza. Se pune la final praful de copt. Compozitia se toarna in tava, peste mere, lasand o treime in bol. Aceasta se amesteca cu o lingura de cacao si se toarna deasupra compozitiei fara cacao, in tava. Se da la cuptor, la foc mediu, timp de aprox.15-18 minute, verificand cu o scobitoare daca e copt. Intre timp se face crema. Se prepara budinca astfel: se pune la fiert jumatate de litru de lapte, pastrand 50 ml care se amesteca cu praful de la cele 2 budinci de vanilie si cu cana de zahar, iar cand fierbe laptele, se toarna peste, amestecand pana se ingroasa tare. Separat se “freaca” margarina Rama, care a fost lasata la temperatura camerei, pana devine moale. Cand se raceste budinca, se amesteca cu margarina, pana se omogenizeaza. Apoi se pune in ea jumatate dintr-o esenta de rom, cealalta jumatate pastrandu-se pentru siropul pentru blat. Blatul se scoate de la cuptor, se rastoarna cu atentie, sa nu se rupa, astfel incat merele sa fie deasupra. Se lasa sa se raceasca si apoi se insiropeaza cu o cana cu apa, jumatate din esenta de rom si o lingura de zahar. Peste blat se intinde uniform crema. Deasupra se intinde un strat de glazura care se prepara astfel: 3 linguri de cacao, 3 linguri de zahar pudra, 2 linguri de apa fierbinte si 2 linguri de ulei. Se amesteca toate bine inainte de a se intinde peste crema. Si e gata prajitura. 🙂 Pofta buna!

Reteta: Prajitura Lamaita

De Craciun am cumparat de la o cofetarie din oras prajutira de casa “Lamaita”. Atat de mult i-a placut lui fiu-meu, incat m-am hotarat sa incerc si eu sa fac, de Revelion. Sincer, am avut emotii ca n-o sa-mi iasa, dat fiind faptul ca e cu foi coapte pe dosul tavii. Dar mi-a iesit, chiar nesperat de bine.

Ingrediente pentru foi:

  • 100 ml de lapte cald
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu alimentar (amoniac)
  • 2 oua intregi
  • aproximativ 600 g faina
  • 100 g margarina/unt/untura
  • putina sare

Ingrediente pentru crema:

  • 6 linguri de faina
  • 6 linguri de zahar
  • zeama de la 2 lamai mari
  • 500 ml lapte
  • o margarina rama
  • 2 plicuri de zahar vanilat

Ingrediente pentru glazura (la rece):

  • 8 linguri de zahar pudra
  • 3 linguri de cacao
  • 3 linguri de apa fierbinte
  • 2 linguri de ulei

Se amesteca bicarbonatul cu laptele caldut, apoi se adauga untul/untura/margarina, cele 2 oua, sarea si se amesteca. Se pune apoi faina si se framanta aluatul pana se dezlipeste de pe degete. Se lasa sa stea o ora si jumatate, dupa care se imparte in 4 parti egale. Se intinde aluatul cu sucitorul, formandu-se o foaie de marimea fundului tavii. Ar fi bine sa aveti 2 tavi de aceeasi dimensiune, deoarece foile se coc repede, si cum o scoateti pe prima de la cutor, o puteti baga pe cealalta, timp in care se raceste tava de la prima foaie, si puteti s-o pregatiti pe a treia. Se coc la foc mediu, cam in 5-7 minute o foaie. Se pun la racit, dar nu una peste alta, sa nu se lipeasca. Crema se face in timp ce se lasa aluatul sa stea. Se amesteca zaharul cu zeama de la lamaie, dupa care se pune faina, amestecand astfel incat sa nu se faca cocoloase. Apoi se pune laptele, putin cate putin si se amesteca. Se pune compozitia la fiert si se amesteca continuu, pana se ingroasa tare, si se lasa sa se raceasca de tot. Margarina lasata din timp la temperatura camerei se “freaca” cu zaharul vanilat pana devine spumoasa. Se amesteca compozitia cu faina cu margarina, pana se omogenizeaza. Se aseaza intr-o tava prima foaie peste care se pune o treime din crema. Se acopera cu a doua foaie, se pune a doua treime din crema, se pune peste ea a treia foaie, se pune si restul de crema, si la final – ultima foaie, cu fata in sus. Se prepara apoi glazura astfel: se amesteca cele 8 linguri de zahar pudra cu cacaua, si in timp ce se amesteca, se toarna apa fierbinte si uleiul. Se amesteca bine pana se formeaza glazura, si se intinde peste prajitura. Tava se acopera cu o folie si se lasa pana a doua zi ca sa se inmoaie foile.

Pofta buna! 🙂