Omul este frugivor, nu omnivor

Am rămas pe gânduri după ce am citit din cartea medicului Robert Morse, “Cum să trăim sănătos fără toxine”. Acesta susține faptul că alimentația noastră este fundamental greșită, începând cu faptul că noi credem că omul este omnivor.

Spun că am rămas îngândurată, deoarece nu pot să contest nimic din ce am citit, dar nici nu sunt pregătită să pun în aplicare ceea ce scrie aici. E greu să-ți schimbi modul de gândire învățat de mic, mai ales la o anumită vârstă.

El spune că omul se apropie și se aseamănă cel mai mult, dintre animale, cu primatele, din punct de vedere al anatomiei și fiziologiei, adică cu maimuțele. Nu cu felinele  și alte animale carnivore, nici cu păsările, porcii, urșii etc. (omnivore – consumă carne, legume, fructe, rădăcini și coajă de copac), nici cu vacile, oile, caii etc., care sunt erbivore.

Vertebratele frugivore consumă fructe, nuci, semințe, legume și verdețuri dulci.

Doctorul spune că nu ne încadrăm în categoria vertebratelor omnivore, deoarece ne deosebim de acestea din multe puncte de vedere. Dacă limba omnivorelor e riguroasă spre moderat, a frugivorelor este netedă , fiind folosită ca o lopată. Dacă la omnivore, glandele salivare sunt subactive, la frugivore sunt digestive, și energiile alcaline își au loc aici. Ficatul omnivorelor este complex și mai mare decât al omului, în timp ce al frugivorelor este simplu, de dimensiune medie, și nu este mare și complex, ca al carnivorelor.

Extremitățile sau membrele anterioare la omnivore sunt copite, gheare și labe, pe când la frugivore sunt degete pentru apucat, decojit sau rupt. Omnivorele au dinți care au canini cu colți, pe când la frugivore, dinții nu prezintă canini sau dinți tip colți.

Robert Morse afirmă că omul e singura specie care nu știe cu ce să se hrănească. Numai omul prepară hrana înainte de a o mânca. Îngrijitorii de la grădinile zoologice au învățat de mult că nu trebuie să hrănească nici un animal cu mâncare gătită, deoarece acest tratament va duce la îmbolnăvirea și moartea animalului. Iar oamenii care își hrănesc animalele de companie cu mâncare gătită, în timp, se îmbolnăvesc exact de aceleași boli de care suferă oamenii. Prin preparare, spune autorul cărții, alimentele își pierd proprietățile nutritive naturale, producându-se transformări chimice și reducându-se  cantitatea de energie.

O alimentație nesănătosă duce la pierderea stării de fericire și la tristețe, lucruri pe care majoritatea oamenilor le-au pierdut de mult, mai spune medicul.

Voi ce părere aveți? Este, oare, alimentația sursa bolilor și a nefericirii omului? O fi, oare, alimentația noastră de bază – una greșită?

5 Comments

Leave a Reply