Primii 7 pași în dezvoltarea personală – pașii de bebeluș

pași_dezvoltare_personalăDupă cum v-am mai spus, de mai bine de un an am început să lucrez cu mine. Am citit cărți, am văzut filme și clipuri video, am analizat și am ajuns la anumite concluzii. Eu zic că am trecut deja de început în ceea ce privește dezvoltarea personală, și, din tot ce am învățat, vreau să extrag esența și să vă dau și vouă “rețeta”. Nu se poate face nimic peste noapte, ci doar în timp, cu pași mici și cu răbdare.

Un cunoscut foarte apropiat mie, cea mai pesimistă persoană din câte am întâlnit în viața mea, a început, fără să-și dea seama, doar vorbind cu mine, să-și schimbe puțin atitudinea. Ceea ce înseamnă enorm pentru el. Dar vă voi vorbi despre asta mai jos.

Iată primii pași pe care i-am făcut până acum, și care sunt startul meu în ceea ce privește dezvoltarea personală. Sunt ca un copil care mai întâi învață să meargă “de-a bușilea”, adică “în patru labe”, urmând, mai apoi, să prindă curaj și să se ridice în picioare. De aceea, am numit acești pași “pașii de bebeluș”:

1. Scoate-l pe NU din viața ta, din gândurile tale, din vorbele tale. Pur și simplu, fă-l să dispară! “Nu pot!” înlocuiește-l cu “Pot!” La fel și “Nu se poate!”, “Nu am posibilitatea!” etc. Orice pe lumea asta e posibil. Totul depinde doar de tine!

2. Analizează-te pe tine. Privește-te exact așa cum ești și acceptă-te, cu defecte și calități. Apoi uită-te atent și vezi exact ce nu-ți place la tine și ai vrea să schimbi. Privește-te ca și cum te-ai uita la un străin.  Încet, și cu răbdare, pe rând, schimbă acele lucruri. De exemplu: “Aș vrea să fiu mai slab/ă”, “Aș vrea să am mai multă răbdare și să nu mă mai enervez ușor.”, “Aș vrea să fiu mai bun/ă în domeniul în care lucrez” etc. Ia-le pe rând, nu toate deodată, și gândește-te cum ai putea ajunge – de exemplu: să fii mai slab/ă. Ce crezi tu că poți să faci ca să-ți atingi obiectivul? Păi, să vedem:  – să faci sport, – să scoți din dietă alimentele care îngrașă,  – să nu mai mănânci după ora 6 etc. Fă-ți un plan și urmează-l cu strictețe. Ocupă-te de asta timp de 21 de zile, după care devine un obicei. Te vei obișnui să mănânci mi sănătos, să faci mișcare, să nu mai mănânci seara. Apoi te poți apuca de al doilea lucru de pe listă. Astfel, vei ajunge în timp să ai încredere în tine, în forțele proprii.

3. Prietenii și persoanele cu care intri zilnic în contact te influențează enorm. Se spune că suntem suma acestor persoane. Încearcă să faci o listă cu oamenii apropiați ție, și vezi care dintre ei te influențează în mod negativ, care te trage în jos, care te face să nu te placi pe tine însuți. Apoi, dacă chiar nu poți să renunți la acea persoană, detașează-te de ea. Dacă nici asta nu se poate, fă cum fac eu: spune-i că tu nu mai vrei să fii o persoană care adună energie negativă. Învață-l/o pașii care trebuie făcuți pentru o viață mai bună, mai împlinită. Spune-i că dacă-i critică pe alții mereu și dacă vede doar partea negativă în orice, nu va avea nicicând vreo satisfacție. Modelează acea persoană, spre binele tău, dar și al ei.

4. Nu mai amâna sarcinile! Amânarea duce la stres. Stresul, de fapt, asta și înseamnă: problemele pe care trebuie să le rezolvi, dar tu le tot amâni. Și se adună una peste alta, și-ți stau în cârcă, trăgându-te în jos. Persoana de care vă povesteam, pe care încerc s-o schimb, îmi spunea mereu despre o problemă de birocrație pe care trebuia s-o rezolve de vreun an. Însă nu făcea nimic în privința asta. Doar se plângea câte are de făcut și că nu-și poate rezolva problema. Și mă încărca și pe mine cu problemele sale.

 – Oprește-te! i-am zis într-o zi. Nu există “Nu pot!” Cu siguranță, dacă vrei, o să poți orice. Nu din cauză că ai altele pe cap nu poți să-ți rezolvi acea problemă, ci din cauză că tu alegi să faci altceva și tot amâni, stresându-te degeaba.

 – Da, dar și dacă mă duc și încerc să rezolv, știi că oamenii de-acolo sunt răi și îmi vor pune piedici, și n-o să pot să obțin ce vreau, și….

 – Oprește-te din nou! Dacă tu mergi acolo cu gândul că oamenii sunt răi și că n-o să poți, cu siguranță așa va fi! Spune-ți că oamenii sunt binevoitori și că vor să te ajute. Fă asta, nu mai amâna, lasă toate deoparte și du-te, nu te mai plânge degeaba, că astfel nu rezolvi nimic!

 – Lasă că o să vezi tu, că așa va fi cum am zis eu! Funcționarii ăștia nu-și fac treaba, și te tot mână și te-adună.

 – Gândește cum ți-am zis, nu gândi astfel, și sună-mă după ce rezolvi, am zis. Iar în gândul meu îmi spuneam că dacă voi reuși să schimb o astfel de persoană, fie și pentru o zi, chiar că se poate orice.

Nu după mult timp, mă sună fericit:

 – Am fost, și am reușit!

Credeți-mă, am fost eu mai fericită. Mai am foarte mult de lucru cu el, dar chiar cred că voi reuși. Măcar să nu mai gândească negativ.

5. Nu te mai victimiza! Nu-i mai privi pe toți din jur ca pe o cauză a eșecurilor tale! Ești ceea ce ești numai din cauza alegerilor făcute de tine. Avem oricând posibilitatea de a alege. Asta nu ne-o poate lua nimeni. Iar dacă eșuăm, este din cauza deciziilor noastre greșite, pe care le-am luat la un moment dat. Dacă ajungi să înțelegi acest lucru, nu numai că vei fi mai fericit/ă, dar ai făcut un pas imens spre împlinire.

6. Pune preț pe ceea ce simți tu că ar trebui să faci, și nu-ți fie teamă de ceea ce ar spune alții despre asta. Niciodată n-o să poți să mulțumești pe toată lumea. Tot timpul vor exista voci care să te critice. Încearcă să te mulțumești pe tine însuți, dacă chiar îți pasă de ceilalți. Iată și un exemplu: eu, ca mamă, tot timpul încercam să-i mulțumesc pe copii, să le ofer tot timpul meu. Însă eu mă dădeam la o parte, nu mă îngrijeam suficient, nu mai citeam, și am ajuns ca din cauza asta să fiu mereu nemulțumită, și să le transmit și lor emoții negative. Ei, de când am început să-mi fac timp și pentru mine, mă simt mult mai bine, iar timpul petrecut cu copiii a devenit mai plăcut. Și astfel și ei sunt mai mulțumiți, și eu

7. .Dacă îți dorești ceva, nu renunța până nu obții acel ceva. Oricât de lung ar fi drumul până la destinație, cu siguranță poți să ajungi acolo. Mai bine încearcă de 100 de ori decât să renunți. Poate că a 101 – a oară vei reuși. Am o mulțime de exemple de oameni care nu au renunțat, deși toată lumea le spunea: “Nu se poate!”. “Nu se poate să rămâi însărcinată!” i-a spus medicul. Dar ea nu a renunțat. A mers la alt medic, și la alt medic, și la alt medic. A urmat zeci de tratamente, a făcut operații, și într-un final, chiar dacă după mulți ani, a reușit să aibă o minunăție de copil. Acum își mai dorește încă unul. 🙂

După cum vă spuneam, eu abia am învățat să merg de-a bușilea. Însă am să cresc și am să evoluez, și vă voi ține la curent cu evoluția mea, sperând să vă inspir și pe voi. Dați mai departe dacă vă place. 🙂

About Iasmina 625 Articles
Mamica Iasmina

4 Comments

Leave a Reply