Imaginația noastră poate face minuni – fabula cerșetorului cu supa de piatră

Dacă observăm atent, vedem cum copiii își folosesc imaginația pentru a crea tot felul de lucruri. Nu știu dacă și voi făceați asta, dar eu, când eram mică, obișnuiam să fac mâncare din nisip, plăcinte din noroi și multe alte “mâncăruri alese”. Cu trecerea timpului însă, imaginația ne părăsește încet, încet, izgonită de cei adulți, care impun copiilor să deseneze copacii verzi, chiar dacă ei și-i imaginează albaștri, cerul – albastru, chiar dacă ei și-l imaginează roz etc.

“Trăia odată într-un sat un cerșetor, fără casă, fără masă. Vara lucra pe la oameni și își procura mâncare.Dar când se apropia iarna, nimeni nu mai avea nevoie de el. Și încerca să supraviețuiască cum și pe unde putea, până venea iar căldura.

Era un început de iarnă friguros. Din hornurile caselor oamenilor ieșea fum, iar din bucătării ieșea miros de fripturi și plăcinte calde, pentru că bogații care ieșeau de la biserică erau așteptați de servitori cu mâncărurile cele mai alese.

Atunci, cerșetorul a mers la ieșirea din biserică, a luat un ceaun, a făcut un foc, a pus apă în ceaun și în apă a pus un pietroi. Apa fierbea, și cerșetorul amesteca, când sătenii, tocmai ieșiți de la biserică, curioși, l-au întrebat ce face.

 – Am găsit o piatră fermecată. Spuse cerșetorul. Și fac din ea o supă miraculoasă. Mai trebuie să fiarbă o oră, și supa e gata. spuse entuziasmat.

 – O să ne dai și nouă să gustăm? a întrebat un sătean?

 – Sigur! Vă poftesc pe toți la masă, într-o oră.

Sătenii au venit, și au adus de acasă tot felul de bunătăți, în completare la supa miraculoasă.

Cerșetorul nostru era în culmea fericirii, gustând din toate fripturile și plăcintele aduse de săteni, în timp ce aceștia își împărțeau supa miraculoasă.

Sătul, cerșetorul și-a luat piatra și a plecat în următorul sat. Imaginația lui l-a salvat de la foame.”

Obișnuim să nu dăm frâu liber imaginației, să o ținem închisă, crezând că am părea ridicoli dacă am folosi-o prea mult. Însă imaginația naște idei, naște creativitate, duce către succes, către prosperitate. Ar fi bine să ne punem mai des întrebările: : “Ce-ar fi dacă…?” și “Să presupunem că…”, pentru a ne dezvolta imaginația și creativitatea, pentru a urca la un nou nivel.

Leave a Reply