Tu pui sare în supă, înainte de a o gusta?

Thomas Edison (1847 – 1931) a fost un cunoscut om de afaceri american și un renumit inventator. Se știe că el a inventat becul cu filament, telefonia, cinematografia – kinetoscopul (aparat de filmat cu suport flexibil), primul aparat de înregistrat sunete – fonograful și multe altele, având 1093 de patente.

Este un model pentru mulți oameni de afaceri din zilele noastre, motivându-i, mai ales prin faptul că a fost un autodidact, la școală învățând doar să scrie și să citească.

Edison era foarte atent atunci când angaja pe cineva nou la firma sa. De fiecare dată, înainte de a-l angaja, îl invita la un “interviu” la o porție de supă. Dacă posibilul viitor angajat își punea sare în supă înainte să guste din ea, Edison nu-i dădea nici o șansă. El nu angaja oameni care făceau presupuneri în viața de zi cu zi, ci avea nevoie de oameni care să pună la îndoială presupunerile. Dacă tu presupui că supa nu e sărată fără ca măcar să guști din ea, riști ca supa să fi fost deja foarte sărată, și să nu o mai poți mânca mai apoi.

Se spune că gesturile mici dezvăluie caracterul unui om. Edison a știut asta, pentru că un om care procedează astfel, atunci când în viață îi apare o problemă, el încarcă acea problemă cu presupuneri, în loc să le pună la îndoială și să găsească soluții creative.

 

One comment

Leave a Reply