Halloween – sărbătoare americană, păgână. Ei, și ce?

Cu toate că noi, cei care acum suntem adulți, nu suntem obișnuiți cu sărbătoarea Halloween-ului, cei mici se bucură din plin de ea.

Astăzi am fost să le închiriez costume pentru activitatea pe care o vor avea mâine, și am întrebat dacă și adulții își închiriază costume, pentru că am văzut că avea multe modele și pentru adulți.

– Poate peste vreo 20 de ani, a zis doamna. Pentru copii se închiriază costume, dar părinții sunt foarte reticenți, spun că pe vremea lor nu erau asemenea prostii.

Într-adevăr, sunt păreri pro și contra Halloween-ului, cei care sunt împotrivă susținând faptul că nu ar trebui să adoptăm o sărbătoare americană și păgână.

Dacă stăm bine să ne gândim, nici 1 Martie sau 8 Martie nu sunt sărbători creștine, cum nu este nici 1 Mai, 1 Iunie și multe altele. Iar sărbătoarea asta va fi și la noi populară, fie că ne împotrivim, fie că nu.

Halloween-ul e cum ar fi ziua morților la noi. E ziua în care se spunea că granița dintre cei vii și cei morți e ruptă, morții putând colinda pe tărâmul celor vii. Iar oamenii se costumau pentru a nu fii recunoscuți. La noi, la țară, de Sfântul Andrei se spunea că morții coboară printre vii, și strigoii fac hore deasupra bisericilor, în timp ce vampirii sug sângele sătenilor care nu au mâncat usturoi.

Dacă încercăm să ne opunem unei schimbări care oricum se produce, cu sau fără voia noastră, ne vom face rău singuri.

Eu zic că Halloween-ul e un motiv de a ne bucura de bucuria copiilor, care sculptează dovleci și poartă costume. Chiar și nouă, celor maturi ne prinde bine câteodată să pătrundem în lumea copilăriei, să jucăm anumite roluri, să mai uităm de “stres și seriozitate”, de “griji și responsabilități”.

Ai mei, cei mici, m-au întrebat de ce la noi nu se merge cu colinda. “Ce colindă?” am zis eu, confuză.

– Păi, mami, nu știi? Am văzut la desene că alți copii merg cu colinda, spun “ne dați ori nu ne dați” și primesc dulciuri într-o plăsuță.

– Păi, știți, la noi nu este tradiția asta. La americani, copiii merg din ușă-n ușă și întreabă: ““trick or treat?”. “Trick” înseamnă farsă, iar “treat” înseamnă cinste, adică, “dacă nu ne daţi dulciuri, vă vom juca o farsă”. Iar cei colindați preferă să le dea dulciuri copiilor.

Nu cred că e nimic rău în a prelua ceva de la altă cultură, ba dimpotrivă. Însă e bine să ne amintim și de sărbătorile noastre autohtone, și să le punem la rang de cinste.

One comment

Leave a Reply