Castane prăjite sau aghistine cu must – o minunăție

castane_prajite_mustDuminica trecută am descoperit gustul minunat al castanelor proaspăt culese și prăjite, care merg perfect în combinație cu mustul din struguri.

Avem norocul ca în Baia Mare să avem castani care fac castane comestibile. Spre deosebire de castanii sălbatici, castanele comestibile au “gujba”, adică învelișul cu țepi diferit. Țepii sunt mai mulți, mai subțiri și mai deși.

Castanele au un conținut ridicat de calorii, dar nu din cauza grăsimilor, ci carbohidraților. Reduc colesterolul rău și conțin complexul de vitamine B, fier, zinc, potasiu, fosfor și chiar și vitamina C.

În Maramureș, castanelor li se mai spune și aghistine. Să le gătești e simplu ca bună ziua. Le crestezi cu cuțitul pe ambele părți, și le pui, fără ulei sau alte grăsimi, la prăjit într-o tigaie.

Când se rumenesc pe  ambele părți, sunt gata. Pentru a le mânca trebuiesc doar decojite, și se decojesc foarte ușor, cu mâna, după ce au stat 5-10 minute acoperite cu un prosop.

Poftă bună! 🙂

 

About Iasmina 625 Articles
Mamica Iasmina

1 Comment

Leave a Reply