Cum ne pot manipula copiii, dacă nu suntem hotărâți

Zilele trecute am avut un șoc. Până acum credeam că cel mic, care are doar 3 ani și jumătate, e sincer atunci când plânge sau când cere ceva. Ei bine, se pare că m-am înșelat.

Noi, adulții, de multe ori îi desconsiderăm pe copii, crezându-i inocenți, fără prea multă capacitate de gândire, și spunem: “ce știu ei, sunt doar niște copii!”

Lucrurile nu stau chiar așa. Un copil poate învăța un adult mai multe lucruri chiar decât poate un adult să-l învețe. Copiii ne pot ajuta să ne autocunoaștem, să ne descoperim anumite laturi, și chiar să le corectăm, dacă nu sunt cum ne dorim.

În fiecare seară, după ce îi puneam la culcare și stingeam lumina, cel mic îmi cerea ba apă, chiar dacă băuse înainte, ba să-i rearanjez pătura, ba voia la toaletă, și tot așa mă ridica din pat încă vreo oră, prelungind ora de culcare. Eu credeam că-i șoptește soră-sa mai mare ce să spună, dar mi-am dat recent seama că nu era așa.

Într-o noapte, ca să adoarmă mai ușor, a mers taică-său și a stat puțin cu el. Atât i-a trebuit. A doua noapte a început să plângă, și să spună că vrea să doarmă cu mami. I-am zis că nu se poate, că adulții dorm în camera lor, și copiii într-a lor. “Dar de ce tati a dormit cu mine aseară?” Neștiind ce să zicem, i-am zis că i-a fost frig, că aseară a fost mai frig și de asta. “Dar acum mi-e mie frig!” a strigat. Și-a început să plângă și să zică că-i e foarte frig. “Nu-i bine ce i-am zis. Am spus eu. Trebuia să zicem că te-a durut piciorul, ceva ce nu poate să aibă legătură cu seara asta.” Și i-am zis copilului că nu de frig a dormit cu el, ci că l-a durut piciorul pe taică-său. Auzind, a început să strige: “Aaaaau! Mă doare piciorul!!! Vino să dormi cu mine!” Și plângea de ți se rupea inima. Abia m-a ținut taică-său, să nu merg la el să-l liniștesc. Și, după ceva timp, când a văzut că n-are nici o șansă, a râs și s-a pus să doarmă.

Mi-am dat seama atunci că cei mici profită de orice mică greșeală pe care o face părintele, întorcând situația în favoarea lor.

Să nu mai zic dacă îi ameninți că faci ceva și nu te ții de cuvânt. Nu te mai cred deloc și îți râd în față. Le spuneam: “Dacă nu sunteți cuminți, vă sting televizorul!” Dar nu le stingeam, ca să nu înceapă să țipe și să plângă, și-atunci normal că nu mă mai ascultau.

E foarte important ca atunci când spui ceva unui copil, să te ții de cuvânt, fie că e vorba de o pedeapsă sau o recompensă.

Faptul că ridici vocea și strigi la un copil nu te ajută cu nimic, ca părinte. Vă spun din proprie experiență. Ba mai mult, îți înrăutățești situația, că îți consumi energia degeaba. E de ajuns să fim mai hotărâți în tot ceea ce facem, și să ne ținem de cuvânt, să ne respectăm promisiunile, chiar dacă nu ne place când plâng sau țipă.

Nu doar că ne impunem în fața lor, dar le și câștigăm respectul.

3 Comments

 • Andrei Albu – Romania – Blogger, IT-st, om cu chitară, tată
  Andrei A.

  Foarte de acord cu tine. Eu nu am copii inca, dar am observat acelasi lucru la prietenii mei care au. Sa stii sa tii o promisiune fata de copilul tau e un lucru capital. Sa stii sa nu cedezi la toate mofturile lui e la fel de important 🙂

 • bolocrabm
  cotos

  Ma gandesc cu teama la acel moment. Sunt asa mai riguros, insa cred ca al meu copil ma va putea manipula usor.:)) Sper doar sa nu profite prea des.

 • Iasmina – Romania
  Iasmina

  🙂

Leave a Reply