Usturoiul, strigoii și vampirii

Se știe că usturoiul e foarte sănătos, fiind printre primele antibiotice naturale. În trecut, la țară, pe când nu existau alte tratamente, oamenii mâncau usturoi cât de mult, mai ales în anotimpurile reci. Probabil ca să-i îndemne pe cât mai mulți să consume miraculosul usturoi, oamenii au născocit poveștile cu vampirii sau strigoii care se tem de usturoi și nu-l atacă pe cel care a mâncat usturoi mult. Pentru că, la drept vorbind, usturoiul nu are nici gust, nici miros plăcut, și nu-ți prea vine să-l consumi. Dar, de frica vampirului, îl mănânci, ce să faci? :))

Iar oamenii, mai ales la țară, chiar credeau în existența strigoilor, care, fie erau oameni care în timpul zilei se comportau normal, și noaptea se transformau, fie erau morți, și noaptea “înviau” ca să sugă sângele oamenilor sau al animalelor.

Se spune că în noaptea de Sf. Andrei, toți strigoii și strigoaicele se adună și se prind în horă deasupra turlelor biserici, și joacă cum joacă duminica oamenii-n sat, scoțând sunete care te asurzesc. Lăutari le sunt cucuvelele și huhurezii, și joacă până la cântatul cocoșului, după care se reîntorc în morminte sau la casele lor. Și vai de cel ce trece pe lângă acea biserică, pentru că toți strigoii tabără pe ei și-i amuțesc sau îi nenorocesc pe viață.

După ce se satură de jucat, încep și se bat cu coasele, atunci când căpetenia lor strigă: “usturoi roșu!”, și se bat până când spune iar “usturoi alb”. Ei se bat, dar nu se taie, că de se taie, ar recunoaște oamenii pe cel care e strigoi.

În noaptea de Sf. Andrei, sau marți noaptea, strigoii umblă pe la casele oamenilor să le sugă sângele, și vai de cel ce n-a mâncat usturoi. Strigoiul bate la uși și la geamuri să-i dai drumul în casă, de bunăvoie. Și dacă faci asta, strigoiul te chinuie în toate chipurile. Dacă nu i se deschide, el strigă pe nume un lucru din casă: “Scaun, deschide ușa!”, iar dacă scaunul nu e întors cu picioarele în sus, prinde viață și deschide ușa strigoiului. De aceea, marți seara, țăranii întorceau obiectele din casă cu fundul în sus.

Dacă ai mâncat usturoi, strigoiul nu-ți poate face nimic, dar de nu, te chinuie până te omoară. Iar cine moare, se transformă și el în strigoi. El umblă noaptea, și, neplăcându-i singurătatea, își strigă rudele, să le sugă sângele, să nu mai fie singur.

Așa că oamenii, ca cel îngropat să nu se transforme în strigoi, îi îndesau în nări boabe de tămâie, să nu poată respira, la fel și în urechi, să nu audă cum îl strigă diavolul și în gură, să nu spună numele rudelor lui.

Se știa cine e strigoi, dacă, atunci când îl dezgropau, era întors cu fundul în sus, pe o parte sau cu mâna sub falcă. Ochii îi erau roșii, iar trupul nu era răcit. Atunci, i se înfige în inimă un țăruș sau un par de fier, și strigoiul moare de tot. Trupul îi e trecut peste hotar și e ars.

Oricum, fie că credeți sau nu că există strigoi, e bine să mâncăm usturoi. Ce e sigur e sigur. :))

Bibliografie: Carte de superstiții, Iași, editura Porțile Orientului, 1993.

One comment

Leave a Reply