Toamna, în parc

frunze_copac_toamnaOrice anotimp are frumusețea și măreția lui. Și, chiar dacă regretăm vara care nu demult și-a luat tălpășița, putem vedea și partea frumoasă a toamnei care și-a instalat deja cortul la noi.

 

O parte frumoasă e bogăția de culori care ne încântă privirile, de la galbenul auriu la ruginiul frunzelor.

După cum v-am spus în articolul de ieri, am ieșit puțin să simt frumusețea toamnei, anotimp care mă sperie, și care, de obicei, ne aduce nostalgia verii ce-a trecut.

Mi-am învins teama de toamnă intrând în ea, și văzând cum își face de cap cu natura.

Frunzele se reunesc cu pământul, suspinând parcă de fericire.

Veverițele alergau bucuroase prin copaci, cu câte-o ghindă între lăbuțe, iar florile de toamnă se bucurau că, în sfârșit, le-a venit și lor rândul să-și arate frumusețea.

 

Dacă primăvara e o fetiță, iar vara e o tânără fecioară, toamna ne impune respect, pentru că e o adevărată doamnă.

Un melc mic stătea pe-un burete proaspăt ieșit, după ploaie.

Și câțiva oameni se plimbau, zgribuliți, pe aleile parcului.

Toate m-au dus cu gândul la efemeritatea omului, la ciclicitatea vieții, și cât de important e să prețuim clipa și să nu ne întristăm pentru nimic, nici pentru moarte măcar, că toate sunt firești. Să ne bucurăm că suntem aici, că respirăm, că simțim, chiar și frigul toamnei, că vedem, că putem atinge…

About Iasmina 625 Articles
Mamica Iasmina

3 Comments

  1. După calendar vechi 14 septembrie este sărbătoarea lui Simion Letoprovodeț și este începutul toamnei văratice, care durează aproximativ două săptămîni. Sfîrșitul toamnei văratice sosește pe la 21 sau 28 septembrie. De fapt, începutul toamnei văratice este legat de modificările naturii și, avînd în vedere schimbările climatice, acum este foarte greu de spus exact cînd se va începe. Toamna este perioada de pregătire a naturii pentru frigurile iernii. Clorofila din plante și fructe își schimbă culoarea, de la verde la roșu, bordo și galben – culorile xantofilei, carotinei și antoținei. Acest proces chimic determină o eliberare masivă de cantităţi mari de căldură, care schimbă starea atmosferei, caracterizată prin creşterea temperaturii aerului. De aceea, cînd natura își schimbă culorile și frunzele de pe copaci îngălbenesc, vorbim despre sosirea toamnei. Însă afară este foarte cald, au venit zile pline de căldură și lumină văratică Toamna colorează cu cele mai calde culori copacii și viile, frunzele strălucesc în soare ca niște monezi de aur. Culorile toamnei sunt fără egal, de la galbenul pal la roșu de foc. Toamna este păcălită și prima lună de toamnă ne bucură cu căldura sa. Sfîrșitul de vară și începutul de toamnă este asociat cu perioada similară în vîrsta unei doamne de 40-45, atunci cînd ea se arată în toată splendoarea sa interioară și exterioară. Perioada aceasta ne face să simțim adierea verii, toată frumusețea ei. Descrierea toamnei văratice este legată doar cu ultimele zile frumoase și calde. În această perioadă copacii pot începe să înflorească. Pînzele de păianjen plutesc în aer. Nopțile nu sunt prea reci, zilele sunt calde. Perioada aceasta se socoate cea mai reușită pentru vacanță. Se socoate că dacă în zilele acestea apare curcubeul, atunci toamna va fi lungă și caldă, iar dacă plouă, atunci toamna va fi secetoasă, și invers. Dacă în aer plutesc foarte multe pînze de păianjeni trebuie să ne pregătim de o iarnă rece și grea.

Leave a Reply