Superstiții legate de zilele săptămânii, în tradiția populară

Știm cu toții că există oameni superstițioși, și au fost de când lumea. De mii de ani, oamenii au observat că dacă fac un anumit lucru într-o anumită zi, ceva se întâmplă. Astfel s-au creat superstițiile, transmise prin viu grai.

La țară, și acum se păstrează anumite tradiții, unele chiar superstiții, legate de fiecare zi a săptămânii:

Luni nu se dă bani la nimeni. Cine dă bani lunea, va da toată săptămâna. Iar dacă luni primești bani, bucură-te, că toată săptămâna vei primi. Tot luni, nu trebuie să speli haine, pentru că unul din casă va face bube. Nici ouăle din cuibarul găinilor nu se iau lunea, pentru că acel cuibar va fi părăsit. Și cine postește lunea, va avea noroc toată viața. Dacă o femeie vrea să aibă copii și nu poate, trebuie să postească 12 zile de luni, în șir.

Tot luni nu e bine să-ți tai unghiile, căci prietenii îți vor deveni dușmani.

Marți nu trebuie să te pornești în călătorii, că îți va merge rău. La fel și sâmbăta. Tot marțea, seara, nu se stă noaptea până târziu, și nu se lucrează după ce apune soarele.

Miercuri e ziua Maicii Domnului și se postește în cinstea ei. Dacă nu postești, vei avea necazuri.

Joia, în Joia Mare, femeile trebuiau să termine de tors cânepa. Este și ziua binefăcătoare pentru sufletele morților.

Vineri, fetele mari mănâncă o singură dată pe zi. Vinerea nu se coase, căci te înțepi la mână, și-ți va ieși “bubă neagră”. Vinerea e zi primejdioasă, și trebuie postit, mai ales femeile.

Sâmbăta nu se mănâncă de dimineață, deoarece în această zi se împărtășește îngerul. Dacă sâmbăta te pui să croiești ceva, sau să începi un lucru, termină-l până seara, că de nu, te poți îmbolnăvi. Toate visele pe care le ai sâmbătă noaptea, spre duminică, se împlinesc.

Duminica nu se plantează și nu se seamănă nimic, pentru că se usucă. Tot duminica nu se pune varză la murat, că se strică.

Bibliografie: Carte de superstiții, Iași, editura Porțile Orientului, 1993.

4 Comments

Leave a Reply