Mămăligă / tocană (în Maramureș) în straturi, cu brânză și slănină

mămăligă-cu-brânză-slăninăUnul din felurile de mâncare preferate de soțul meu, maramureșean autentic, e mămăliga cu brânză (de oaie) și cu slănină prăjită. Și nu-l condamn, pentru că e excelentă combinația.

Aveți nevoie de:

  • făină de mălai, apă și sar pentru mămăligă
  • brânză de oaie sau de burduf (aici, în Maramureș, se face cu brânză de oaie “țaparâșă”, ținută în “brebânță”, un vas de lemn, după care, de obicei se întinde ca o gumă când e topită)
  • slănină (cam 2, 3 felii)

Se pune apa cu sare la fiert pentru mămăligă, și până fierbe se taie cubulețe slănina și se pregătește brânza într-o farfurie.

Slănina se pune la prăjit într-o cratiță, până se topește, și se face jumări.

Eu am o tehnică pe care o aplic atunci când fac mămăliga, dar și grișul cu lapte. Chiar înainte de a fierbe apa, nu când începe să clocotească, torn făina de mălai în ploaie, cam cât cred eu că e suficientă și amestec continuu. Apoi începe să fiarbă, și se îngroașă. Dacă mai trebuie, mai pun atunci, tot în ploaie, făină de mălai. Dacă nu, o mai las să fiarbă încă 10 minute. La “tocana cu brânză” e de preferat ca mămăliga să fie “vârtoasă”, adică mai tare, mai aspră. Și soțul meu mi-a spus că atunci când oala se învârte când amesteci în mămăligă, începe să fie vârtoasă. De obicei, cât învârt în ea, trebuie să țin și de oală, cu cealaltă mână.

După ce e gata mămăliga, se pregătește un bol mai mare, și se așează în straturi. Eu, pe fundul vasului pun puțină untură topită de la slănină și câteva bucățele de slănină.

Apoi urmează un strat de mămăligă, unul de brânză, apoi slănina cu puțină untură topită și, eventual puțină sare, dacă mai trebuie. Apoi iar un strat de mămăligă, unul de brânză, și tot așa, ultimul strat fiind de brânză cu slănină.

Poftă bună! 🙂

 

 

About Iasmina 625 Articles
Mamica Iasmina

1 Comment

Leave a Reply