Mâncare sau tocăniță de ciuperci – hribi / pitoi (în Maramureș)

După cum v-am promis în articolul trecut, iată aici și prima rețetă cu hribe sau hribi, rețetă tradițională maramureșeană, simplă.

Aveți nevoie de:

  • aprox. 1kg hribi
  • o ceapă
  • 6 căței de usturoi
  • jumătate de legătură de pătrunjel
  • ulei
  • sare, piper
  • boia – jumătate de linguriță

Se spală bine hribii și se curăță, apoi se taie în bucăți mai mici, ca în imagine.

Se toacă ceapa – solzișori, și se pune la călit în ulei (de măsline sau de floarea soarelui).

Apoi se pun ciupercile, pe rând, amestecând continuu. Ele vor lăsa apă și vor scădea, dat fiind faptul că hribii conțin 80% apă.

Se lasă cam 20 de minute, amestecând mereu, până ajunge apa să scadă de tot. Atunci se pune sare după gust, piper și boia. Usturoiul se curăță, iar pătrunjelul verde se toacă.

Opriți focul, și imediat după asta puneți pătrunjelul și usturoiul mărunțit, amestecați, mai lăsați câteva minute, să se pătrundă și…

Poftă bună! 🙂 Se poate servi simplu, cu pâine, sau cu mămăligă.

4 Comments

Leave a Reply