Când stai pe lângă gunoaie, începi să miroși și tu urât

Mergând azi pe stradă, am auzit fără să vreau o mică parte din conversația a doi adolescenți. Și unul dintre el îi zicea celuilalt: “Trebuie să ai grijă ce prieteni îți faci! În ziua de azi sunt multe gunoaie de oameni. Și când stai pe lângă gunoaie, începi și tu să miroși urât.”

Mi-a plăcut, recunosc, ce-am auzit. Deși era doar un puști, îmbrăcat puțin ciudat, părea să gândească destul de matur. Și cât adevăr se ascund în spatele vorbelor lui…!

Oricât de impecabil ar fi caracterul tău, e inevitabil să nu fii influențat de omul care stă lângă tine. Nu degeaba se spune că dacă e un măr stricat sau putred într-un coș cu mere sănătoase și frumoase, le va strica pe toate.

De aceea trebuie să avem mare, mare grijă ce prieteni ne facem și pe lângă cine stăm.

Un om, chiar de e optimist din fire, dacă e în compania unui pesimist sau negativist, care toată ziua nu face altceva decât să-și plângă soarta, va fi afectat. Pesimistul se încarcă cu energia pozitivă a celuilalt, iar pozitivul se va simți rău, și nu va ști din ce cauză.

Dacă simți că prezența sau conversația cu o anumită persoană nu te face să te simți bine și liniștit sufletește în mod constant, mai bine evită acea persoană, că ai numai de câștigat.

Un alt exemplu ar fi cu fumatul. Se știe că și dacă nu ești fumător, poți face cancer la plămâni dacă inhalezi fumul altora. Așa s-a întâmplat cu o vecină în vârstă. N-a pus țigară în gură în viața ei, dar a murit în urmă cu vreo 3 ani, din cauză că soțul ei fuma mereu lângă ea. Doctorul a întrebat dacă a fumat de tânără, deoarece plămânii îi arătau ca la un fumător înrăit. Soțul ei încă trăiește, și s-a lăsat de fumat după ce ea a murit. Acum arată mai bine ca niciodată.

Așa că, dragii mei, chiar trebuie să fim foarte atenți pe lângă cine stăm…

 

Leave a Reply