Visul – un mod de autocunoaștere

Ce este visul știm cu toții – o înșiruire de imagini sau idei pe care le avem, fără să vrem, în timpul somnului. Însă de unde vin visele și ce ne transmit ele a rămas un subiect discutat, dar nedeslușit încă, deși de mii de ani oamenii încearcă să descopere adevărul.

Chiar și în Biblie, visul are un înțeles. Mi-a plăcut, când eram mică, povestirea cu Iosif, binecunoscutul personaj biblic, care poate să tâlcuiască visele. Astfel, când frații lui îl urăsc pentru faptul că e prea iubit de tatăl lor, și pentru visul pe care l-a avut: el și frații lui legau snopi, iar snopul lui a rămas drept, pe când ceilalți snopi se înclinau în fața lui. Și se mai închinau în fața snopului său soarele și luna, simbol al tatălui și-al mamei. Frații plănuiesc să-l ucidă, lăsându-l în pustiu, într-un puț fără apă, apoi l-au vândut ca sclav, și a fost dus la curtea Faraonului. Aici, el tâlcuiește visul Faraonului, care a visat șapte vaci slabe care au înghițit șapte vaci grase, și apoi șapte spice subțiri de grâu care au înghițit șapte spice mari. Iosif prevestește cei șapte ani de foamete, care vor veni după șapte ani de belșug, ajutându-l astfel pe Faraon să-și facă provizii și să nu îndure foame poporul său. Faraon l-a pus în fruntea casei lui, drept mulțumire, iar când frații lui au venit la curtea faraonului, i s-au închinat, neștiind cine e, așa cum visase el cu spicele. Apoi i s-au închinat și tatăl și mama, soarele și luna din vis.

Mai sunt în Biblie multe exemple în care visele au fost viziuni.

Însă și în istorie avem zeci de exemple în care oamenii au prevăzut în vise viitorul, chiar cu sute de ani după moartea lor.

Mulți artiști și-au visat creațiile, înainte să existe – tablouri, muzică și multe altele.

Atunci, ce este visul și ce însemnătate are?

Răspunsul nu îl vom găsi nici la oamenii de știință, nici la marii filozofi. Răspunsul se află în noi.

Unii nu sunt afectați de vise, nu le iau în seamă, sau uită ce visează. Însă visele, dacă l-am lua în seamă, cu siguranță ne-ar transmite ceva.

Oare ne visăm temerile sau dorințele? Unii așa susțin.

Eu am fost dintotdeauna marcată de vise. Ba chiar îmi aduc aminte în timpul zilei frânturi din vise pe care le-am avut în urmă cu ani de zile.

Nu știu dacă visul este produs doar de subconștientul nostru sau dacă există vreo legătură cu alte dimensiuni paralele. Ce cred eu e că visul ne transmite un anumit mesaj, și numai noi putem să-l descifrăm. Și chiar dacă ar fi doar o proiecție a subconștientului nostru, cred că, dacă ne analizăm visele, ajungem să ne autocunoaștem mai bine.

Leave a Reply