Schimbarea – singurul lucru statornic din viața noastră

schimbareMă gândeam zilele astea la cât de teamă îmi e mie de schimbare, chiar dacă știu că e schimbare în bine.

Viața înseamnă schimbare, chiar dacă nouă, oamenilor, în general, nu ne place schimbarea. Nouă ne place siguranța, și asociem siguranța cu stabilitatea, pe care o considerăm opusă schimbării.

Însă, fără schimbare nu putem evolua. Schimbarea înseamnă necunoscut, iar nouă ne este frică de necunoscut. Și, de multe ori, chiar dacă nu ne e bine, preferăm să continuăm astfel, pentru că ne simțim mai în siguranță. Cunosc femei care au acum în jur de 50 de ani, și au trăit toată viața cu un soț alcoolic, care le mai și bătea. Întrebându-le de ce nu au divorțat, ziceau: “Cine știe de ce bărbat mai dădeam?” Așa că frica de necunoscut le-a făcut să nu facă nimic ca să-și schimbe viața. Riscul e cel pe care nu vrem să ni-l asumăm, pentru că, făcând o schimbare, ne asumăm un risc.

Preferăm, de multe ori, din comoditate, ca viața să ne trăiască pe noi, nu să ne trăim noi viața. Așteptăm ca lucrurile să se schimbe de la sine, să intervină o forță divină, decât să facem noi pașii spre schimbare. Preferăm să credem în destin, decât să credem că ne facem singuri destinul. Ne place să dăm vina pe soartă, pe viață, pe divinitate etc. atunci când ni se întâmplă ceva ce nu ne place, sau când nu se întâmplă ceva ce ne place.

Cu toții suntem conștienți ce schimbări ar trebui să facem și când anume ar trebui să le facem. Numai că ne prefacem, chiar și față de noi înșine, că nu știm.

Pentru a atinge succesul, trebuie să ieșim din zona noastră de confort, să acceptăm schimbarea și să evoluăm, ajungând, astfel, la fericire. Nu putem fi fericiți dacă vrem să stagnăm, pentru că stagnarea înseamnă involuție. Și nu putem fi fericiți atunci când ne dorim să involuăm.

Așa că haideți să îndrăznim să ne depășim teama de schimbare!

About Iasmina 625 Articles
Mamica Iasmina

2 Comments

Leave a Reply