Cum am scăpat de laringită fără internare

Poate ați observat că nu am scris pe blog de vreo săptămână… Nu a fost pentru că n-am avut chef sau inspirație, ci pentru că mi-am dedicat tot timpul și energia pentru a-l face bine pe cel mic, din cauză că laringita ne-a dat de furcă din nou. Și, sincer vă spun, când copiii îmi sunt bolnavi, nu mă pot gândi la altceva, decât cum să-i fac bine.

Despre “malefica” laringită v-am mai scris, și v-am scris și despre experiențele neplăcute trăite prin spital. V-am scris și teoria despre cum să scapi de laringită fără internare, dar iată că a venit momentul să pun și în practică.

Am tot auzit mămici care se plângeau că au fost internate cu copilul în spital, cu laringită, așa că m-am gândit că poate le-ar fi util să scriu prin ce-am trecut și de data asta.

Până acum, laringită – vara nu a mai făcut, dar se pare că a trebuit să trecem și prin această experiență.

Credeam și speram că după 3 ani nu va mai face forme grave de laringită, adică nu va mai ajunge la faza de sufocare. Acum are 3 ani și patru luni, și se pare că mi-am făcut speranțe deșarte.

Din fericire, criza de sufocare nu l-a apucat noaptea, în somn, ca până acum, ci dimineața, când s-a trezit, pe la 7. Nu primea aer, și a început să se sperie și să plângă. Și cu cât se agita mai tare, cu atât starea lui se agrava. Fiind mai mare acum, i-am spus să nu plângă, că dacă plânge, mergem iar cu “liuluiu” (așa spune el la salvare, de când a fost data trecută, că a auzit cum făcea “liuuu – liuuu” :)) ). M-a ascultat și s-a calmat. Apoi am scos nebulizatorul, adică aparatul de aerosoli, și i-am pus 2 ml ser fiziologic și 1 ml flixotide nebules de 0,5 mg/2ml. Apoi am sunat doctorul de familie, dar nu mi-a răspuns (era sâmbătă). Acum aveam 2 opțiuni: să sun la 112 sau să încerc să-l tratez singură. Aveam în casă, de data trecută, Prednison, de care atunci doctorița mi-a zis să-i dau 3 pe zi, la interval de 8 ore, primele 2 zile, apoi 2 pe zi, următoarele 2 zile, după care 1 pe zi, încă 2 zile. I-am fărâmițat o pastilă (există în farmacii un fel de cutiuță cu ajutorul căreia poți să pasezi pastile), și i-am dat-o. După 5 minute respira aproape normal. I-am dat și Osteocare – 10 ml, pentru că știam de dățile trecute tratamentul. Am hotărât, după ce am văzut că e mai bine, să-l tratez acasă, așa că am dat fuga la farmacie (timp în care i-am zis soțului să nu-l lase să plângă, sub nici o formă), să iau antibioticul pe care știu că-l tolerează – Keflex, pe bază de cefalexină (la Zinat și Augmentin e alergic). Am avut noroc că mi-a dat farmacista. Am luat și Ketof, din care știam că trebuie să-i dau 5 ml seara.

Am ajuns acasă, i-am dat antibioticul și am băgat în funcțiune umidificatorul (pentru laringită, cu cât e mai umed aerul în casă, cu atât e mai bine).

Apoi am urmat tratamentul care de atâtea ori a dat roade: aerosoli dimineața și seara, antibiotic la 8 ore, Osteocare de 2, 3 ori pe zi, Eurespal (pentru că tușea), și Ketof seara. Și, bineînțeles, l-am supravegheat non-stop, mai ales noaptea. Acum e bine, doar dimineața mai tușește puțin și expectorează. Prednison, de data asta i-am dat doar atunci, dimineața, o pastilă, până s-a calmat, după care nu i-am mai dat deloc, din cauză că am auzit și am citit tot felul de lucruri neplăcute despre el.

De data asta am avut noroc. Poate nici nu a fost o formă atât de gravă. Oricum, poate că experiența mea va fi de folos cuiva. Eu așa am procedat, dar copiii sunt diferiți, și reacționează diferit. Totuși, cel mai bine e să apelați la medici, sau, în cazul în care vedeți că nu se poate calma, să sunați după salvare.

7 Comments

 • bolocrabm
  cotos

  Insanatosire grabnica. Dar cu timpul, cand creste, poate scapa de laringita?

  • Iasmina – Romania
   Iasmina

   Mulțumim! 🙂 Da, va face forme mai ușoare și nu se va mai sufoca. Unii zic că de pe la 5 ani, alții că de pe la 7, 8 ani.

 • Adrian B
  Adrian B

  Ii doresc insanatosire grabnica baietelului tau. Dar nu inteleg de ce nu vrei sa te internezi. Este chiar asa de rau in spital?

  • Iasmina – Romania
   Iasmina

   Tu ce crezi? :)) Pe lângă faptul că nu sunt locuri, și se întâmplă ca noi, mămicile să dormim pe un scaun sau cu copilul în pătuț, mai stăm și cu câte un copil în salon, care e bolnav de cu totul și cu totul altceva decât al nostru. Plus condiții mizere, duș stricat (gândește-te că stăm o săptămână – cam nasol fără să te speli cum trebuie, nu?), baie comună cu alte saloane, ușă care nu se închide la baie, șpăgi și multe, multe altele.

   • Adrian B
    Adrian B

    Chiar la asa mute detalii nu m-am gindit. Sincer din 1987 nu am fost internat in nici un spital din Romania asa ca nu am avut cum sa stiu de aceste probleme. Gindeste la tine cind prima data s-a intimplata ai apelat la doctori nu? Stiu ca dupa atita vreme tu ai experienta dar eu nu as da sfaturi de genul asta la nimeni deoarece unii oameni aleg calea ceea mai scurta ( sar peste unele etape) si de aici se pot intimpla tragedii. De aceea mi-am exprimat surprinderea ca nu vrei sa te internezi.

    • Iasmina – Romania
     Iasmina

     Da, e diferență de la cer la pământ – spitalele din Canada și cele din România.
     Eu am spus doar prin ce am trecut, Adi, și singurul meu sfat, dacă ai citit articolul până la final, a fost ca părinții să apeleze la medici. Fiecare face cum crede că e mai bine pentru el și copilul lui. 🙂
     Eu, dacă aș fi citit un asemenea articol, prima oară când ni s-a întâmplat criza de laringită, m-aș fi bucurat, pentru că nimeni nu îți spune ce să faci, și cât de util e și aparatul de aerosoli. Abia după ce am fost internați, și am văzut că primul lucru a fost să-l pună pe copil la aerosoli, m-am gândit să caut, că poate voi găsi și eu să-l am acasă. Poate că dacă doctorul mi-ar fi zis, când a făcut mai demult laringite ușoare, fără complicații, să-mi iau unul și să-i fac, când apare vreun simptom, tratament cu aerosoli, nu am fi ajuns la astfel de complicații, cine știe?
     Oricum, nu cred că am făcut rău că am scris prin ce-am trecut. Pe mine de multe ori m-a ajutat când am citit pe net experiențele altor mămici, în diferite situații.

     • Laringita este o urgenta medicala cu risc foarte mare de sufocare in special spre dimineata. Asa ca oricare ar fi conditiile din spitale vrei nu vrei trebuie sa mergi la medic sau urgenta. Doar medicii de specialitate iti pot spune tratamentul corect, nu te apuca tu sa- ti cumperi antibiotice ca au dat rezultate la o laringita anterioara deoarece poti face muuuult mai rau.

Leave a Reply