Tu poți să păstrezi un secret? / Regele Midas are urechi de măgar

secret_midas_urechi_de_magarVoltaire spunea despre femei că singurul secret pe care pot să-l țină e vârsta lor. Tot el a spus că “A spune secretul altuia este o trădare, a-l spune pe al tău este o prostie.” Un alt aforism spune că : “Pentru a păstra un secret, creierul trebuie să înghită limba.”

Bunică-mea îmi spunea că atunci când spun cuiva, oricât de încredere ar fi, un secret, e ca și cum aș fi spus deja la toată lumea, și e doar o chestiune de timp, până să ajungă la urechile tuturor.

Și viața mi-a demonstrat că e exact așa. Omul nu poate să țină un secret, oricât s-ar strădui. Îl roade pe dinăuntru, și trebuie să-l spună cuiva.

Reciteam azi o veche legendă, a lui Midas, regele care a fost pedepsit de zeul Apollo (zeul zilei, al luminii, al muzicii și al corului muzelor) să-i crească urechi de măgar, asta în urma unei întreceri în muzică, organizată din cauză că Pan (zeu, protectorul turmelor și al păstorilor, prieten cu Midas),  se lăuda că fluierul său de soc scoate sunete mai fermecătoare decât lira lui Apollo. În urma întrecerii, Apollo a câștigat, fiind declarat învingător de Tmolos, divinitatea muntelui cu același nume, dar Midas, care cunoștea muzica lui Orfeu și juriza, de asemenea, concursul, i-a dat întâietate lui Pan. Astfel, Apollo, ca să-i pedepsească lipsa urechii muzicale a lui Midas, i-a dat urechi de măgar. Midas le ascundea sub o căciulă sau scufie, și nimeni nu le-a observat, în afară de un singur om: frizerul, sclavul care îl tundea. Midas i-a spus că, dacă va spune cuiva, îl va omorî. Secretul îl măcina zi și noapte pe frizer, era apăsător, și nu putea nici să doarmă, deoarece simțea nevoia de a spune cuiva ce văzuse. Dar știa că asta îi va aduce și moartea. Așa că a săpat o groapă în pământ, și-a băgat capul acolo și a șoptit: “Regele Midas are urechi de măgar!”, apoi a astupat groapa la loc. Dar din pământ a răsărit o trestie, iar când bătea vântul, aceasta scotea șoaptele frizerului: “Regele Midas are urechi de măgar!”. Astfel, s-a aflat în tot regatul secretul lui Midas.

Așa că, nu, omul nu poate păstra un secret, nici dacă știe că, spunându-l, va muri.

4 Replies to “Tu poți să păstrezi un secret? / Regele Midas are urechi de măgar”

  1. De multe ori nici noi nu suntem in stare sa pastram secretele noastre …asadar sa nu ne miram ca nici altii nu pot sa ni le pastreze ..si sa fim realisti:in momentul in care ai spus “e un secret, doar tu il stii” sansele sa se intample exact invers sunt foarte mari.

  2. Şi de-atunci a rămas vorba pe care cărturarii o pun în spinarea câte unuia ce vrea să facă şi el vreo faptă prin care să amăgească o lume; dar nu izbuteşte, fiindcă nu sunt dibaci întru a-şi ascunde cugetul; de-atunci, zic, a rămas de se aruncă în spinarea unor astfel de oameni ponosul: Poartă urechile lui Midas. Noi însă pe limba noastră cea fără ocoleli, le zicem pe şleau: bobleţi, şireţi proşti, seci ori vaci încălţate.

Leave a Reply Cancel reply