Cel care crede în succesul lui, se îndreaptă spre succes

Celebra carte a lui Napoleon Hill, Think and Grow ReachGândește și devii bogat spunea cititorilor să se gândească câți bani vor, să scrie asta pe o bucată de hârtie, și apoi să creadă că deja sunt în posesia banilor. S-au vândut milioane de exemplare, și a rămas în mintea oamenilor întipărit sloganul: “Crede, dobândește” – Belive it, achieve it.

Știam și eu că se spune că, atunci când îți dorești ceva, să privești dincolo de țintă, văzându-te deja victorios.

Totuși, cred eu, nu e de ajuns să credem pentru a ne atinge scopul dorit. Mai trebuie să și muncim pentru asta. Nici Dumnezeu, când a făcut lumea, nu cred că doar s-a gândit să o facă și s-a făcut singură. 🙂

Pentru a ne atinge ținta, avem nevoie, în primul rând, de un plan. Iar când stabilim exact ce avem de făcut, e bine să și notăm, adică să ne facem un “to-do-list”, o listă cu lucruri de făcut. Însă lista trebuie să fie și realizabilă. Adică să nu ne propunem mai mult decât conștientizăm că suntem capabili, sau ne permite timpul.

Ne putem face o listă cu ce vrem să facem într-o săptămână, sau pe termen lung: un an, cinci sau zece ani. Și ăsta e un pas spre succes. Pentru că dacă dorințele tale sunt dezordonate, și nu ști cu exactitate ce vrei să faci, mă îndoiesc că vei ajunge la ceva bun.

Întâi de toate, trebuie stabilite prioritățile, în funcție de importanța obiectivelor propuse, pentru că altfel, tindem să ne concentrăm pe ce e mai ușor, și să lăsăm greul la urmă, riscând să nu ne mai ajungă timpul.

Apoi, când ne notăm o țintă, trebuie să stabilim și pașii. De exemplu, ne propunem ca săptămâna asta să facem mai mult sport. Nu e de ajuns. Trebuie să ne stabilim exact programul și orele în care vom face sport, și locul. Sau dacă vrem să învățăm, într-un an, o limbă străină: stabilim exact timpul petrecut pentru studiu și îl respectăm.

Eu una voi încerca în fiecare luni să îmi fac un “to-do-list” pentru toată săptămâna. Vă voi anunța dacă funcționează. În teorie sună foarte bine. 🙂

 Sursă bibliografică: Willpower: Rediscovering the Greatest Human Strength, Roy F. Baumeister & John Tierney

6 Comments

 • bolocrabm
  cotos

  Suna bine aia cu to-do-list 🙂 Nu am incercat, dar voi incerca. Chiar sunt curios daca ma pot tine de ea.

 • Adrian B
  Adrian B

  De cind sint in canada am invata un lucru ca totul este posibil , cu putina imaginatie si multe resurse materiale. Chestia cu lista merge pentru proiectele mai importante si pe durata mica de pina la o luna. Daca te lungesti cu lista si cu timpul ai toate sansele sa nu le indeplinesti ( asta din proprie experienta). Oricum iti doresc succes.

  • Iasmina – Romania
   Iasmina

   🙂 Mersi! Ai încercat și nu a funcționat? Vrem mai multe detalii.

   • Adrian B
    Adrian B

    de ex la servici ai de facut un proiect la care ti se da target date. si il faci pentru ca acolo nu depinzi de nimeni doar de tine si nu te deranjeaza nimeni. ei dar acasa se schimba situatia. totul depinde de prea multi factori. Si cel mai important factor este copilul. iar cum mie imi place sa i-mi petrec mai mult timp cu fica mea ( acuma cind mai vrea sa ne jucam impreuna ca mai incolo o sa-mi inchida usa in nas) toate lista se duce de ripa. ca si azi vroiam sa repar kitul la geamuri dar am preferat sa ma duc cu ea la parc. Te rog sa incerci sa nu te simti descurajata stiu ca fetele sint mai ordonate ca si baietii. Mult success.

Leave a Reply