April 21, 2021

Somn la grătar – rețetă

somn la gratarSomnul este un pește răpitor, de apă dulce, care preferă apele tulburi și mâlul. Chiar dacă aspectul lui nu e deloc plăcut, gustul cărnii de somn este deosebit, fiind preferat și iubit și de cei cărora nu le prea place peștele.

somn pestePeștele poate fi cumpărat întreg sau file. Dacă îl cumpărați întreg, trebuie să știți că dimensiunea capului este destul de mare, având aproape o treime din tot peștele. Ca să nu vă chinuiți cu tăiatul capului, trebuie să aveți un cuțit cu vârf ascuțit și care să taie bine, și să începeți de sub aripioarele de la cap, căutând să-l tăiați pe la “încheietură”.
După ce îndepărtați capul și coada, îl tăiați rondele, nu foarte groase. Spălați bine fiecare bucată, apoi puneți ulei de măsline, lăsându-l la frigider câteva ore, sau chiar o zi.

somn rondeleMai aveți nevoie de slănină, pe care o tăiați felii.

carne de somnsomn cu slaninaPuneți câte o felie de slănină pe fiecare bucată de carne de somn, și le puneți, dacă aveți, în grătar special pentru pește, cum vedeți în imagine.

somn la gratarDacă nu aveți, așezați bucata de carne pe grătar și puneți slănina deasupra.

somn_grătarÎl  întoarceți din când în când și îl stropiți cu bere.

somn_peste_cu_bereSe lasă cam 30 de minute, până peștele prinde o crustă. Apoi se scoate cu grijă, și, cine dorește poate să îl condimenteze cu sare și piper. Noi nu am avut nevoie. 🙂

somn_peștepește la gratarsomn cu slaninăsomn_cu_slanina_gratarPoftă bună! 🙂

 

Comments

  1. Sunt bulversat…Inca incerc sa imi revin 🙂 Fabulos arata pestele gatit la gratar.

  2. Merge perfect cu sos de usturoi!

  3. Oau…..arata super,va invidiez…..ca l-ati savurat si ca ati fost deja la gratar,la iarba verde….

  4. Iar din cap iasa o ciorbaaaaaa!….

Leave a Reply