Crezi în destin, în noroc sau în tine?

destinAzi am puțin chef de filozofat, așa că am ales tema asta, în speranța că voi ajunge la o concluzie… Sincer, nu știu care va fi, pentru că deocamdată în capul meu e un amalgam de idei. Oricum, aștept și părerile voastre.

Să încep cu începutul, adică cu momentul în care ne naștem. Decidem noi unde ne naștem sau ce părinți avem? Nu. Apoi în copilărie: decidem noi ce să facem, suntem liberi să ne alegem familia, sau religia? Nu. Așadar, am putea spune până acum că nu ne putem controla viața. E doar destin, sau poate… noroc?

Dar când murim? Suntem liberi să alegem cum, când sau unde să murim? Nu. Așadar, venirea pe lume, copilăria și moartea nu depind de noi sau de alegerile noastre. Dar restul vieții? Depinde de noi, sau de o forță divină, care controlează totul?

Eu cred că după ce “zburăm” din cuibul părinților, deja mergem pe mâna noastră. Și orice decizie pe care o luăm, ne va influența soarta. Întotdeauna putem alege. Întotdeauna în viață ni se ivesc ocazii. Alegem cu cine ne căsătorim, ne alegem locul de muncă, etc. Și nu putem învinovăți pe nimeni pentru alegerile pe care le facem.

Mi-a plăcut o “vorbă” ce am citit-o pe facebook: “Nu râde de alegerile soțului/soției, pentru că și tu ești una dintre ele.” :))

Nu puțini sunt cei care, la o vârstă destul de înaintată, dau vina pe părinți sau pe partenerul de viață pentru eșecul lor. De fapt, vina e a lor, pentru că au ales greșit.

Chiar și Biblia ne spune că noi suntem răspunzători de alegerile noastre: avem liberul arbitru. Și orice ni se întâmplă, este pentru că, la un moment dat, noi am ales astfel. Ne facem singuri destinul și alegem cărarea pe care mergem. Așadar, dacă credem în Dumnezeu, credem și în liberul arbitru.

Când ne trezim dimineața, putem alege să mergem la serviciu sau nu. Putem alege să fim fericiți în ziua respectivă sau nu.

Dar e doar o părere. Fiecare e liber să creadă ce dorește.

Până la urmă, și dacă totul ne-ar fi scris, putem alege să ne bucurăm de viață sau să ne plângem de ea. Întotdeauna avem aceste două opțiuni. 🙂

About Iasmina 625 Articles
Mamica Iasmina

6 Comments

  1. E si liberul arbitru,da…….dar ma intreb de ce cateodata 5 secunde poate schimba viata unui om.De exemplu ai un accident de masina……daca treceai pe acolo cateva secunde mai tarziu,sau mai devreme nu se intampla,sau poate ca da.Asa cum un om iti poate scimba total viata sau viziunea despre un anumit lucru…….de ce l-ai intilnit?nu ti-ai ales TU sa-l intilnesti exact atunci,cineva a”ales”sa-l intalnesti,si acel cineva in viziunea fiecaruia poate fi Dumnezeu sau soarta sau carma.

  2. am citit,mi-a placut! dar la varsta mea nu pot sa va zic decat ca nu exista libera alegere! libera alegere va da sentimentul ca voi sunteti acei care va croiti drumul in viata in munca in casatorie,dar nu e asa si sunt ferm convins ca exista cineva care la nasterea noastra ne da la fiecare un destin,cum sa crestem ce ni se va intampla,in ce familie vom creste ce studii vom avea cu cine ne vom casatori, cati copii vom avea ,si tot ce ni se va intampla in decursul vietii ,totul e scris de la nastere pana in ziua cand si unde v-om muri! iar unii dintre noi dam vina pe alegeri! nu. totul e predestinat,toata viata noastra e predestinata,numai noi punem vina pe noroc,pe alegerile noastre,astea sunt numai sentimente,fiecare om e unic si ca persoana si ca destin.noi suntem ca un joc pentru creatorul nostru. asta e strict parerea mea!

Leave a Reply