Tort simplu cu budincă și fructe

Având în casă niște căpșune, zilele trecute am vrut să fac ceva dulce. Așa că am pregătit un tort simplu, din pandișpan, fructe, budincă și frișcă.

Aveți nevoie de:

  • 6 ouă
  • vreo 7 căpșune
  • 2 banane (dacă nu aveți, puteți folosi și mere, cum am făcut eu)
  • o budincă de vanilie
  • 700 ml lapte
  • 6 linguri de făină
  • 6 linguri de zahăr
  • un plic de gelatină
  • zeamă de compot, sirop sau suc de mere, pentru a însiropa blatul (cam 300 ml)

Pandișpanul se prepară astfel:

Se separă albuşurile de gălbenușuri și se bat până se face o spumă tare, încât, dacă ridici castronul cu fundul în sus, să nu cadă. Apoi se pun pe rând 6 linguri de zahăr. Fără să mai bateţi albuşurile,  se adaugă și gălbenușurile, amestecând ușor, cu o lingură de lemn, până se omogenizează.

Se adaugă apoi cele 6 linguri de făină, una câte una, amestecând încet, după fiecare lingură, cu mișcări circulare, de jos în sus. O tavă pentru tartă se unge cu unt și se presară făină. Apoi se toarnă compoziți de pandișpan în ea și se bagă la cuptorul preîncălzit, la 150 de grade (mediu). Se lasă cam 15 minute, dar se verifică cu o scobitoare dacă e copt, înainte de a-l scoate din cuptor. Dacă, după ce băgați scobitoarea în el, o scoateți curată, înseamnă că e copt și în interior.

În timp ce se coace, se face budinca: puneți la fiert 500 ml de lapte, dar luați din el cam 30 ml înainte. Praful de budincă se amestecă într-o farfurie cu 2 linguri de zahăr și cu laptele (30 ml). Când e aproape să fiarbă laptele, se adaugă compoziția din farfurie și se amestecă continuu, până se îngroașă.

Căpșunele și bananele se taie (căpșunele pe lungime, iar bananele – rondele). În cazul meu, că am avut mere, nu banane, se taie merele mărunt și se fierb în apă jumătate de oră, adăugând, la final, 2 linguri de zahăr.

Se scoate blatul și însiropează bine, cu zeama în care au fiert merele, sau cu suc de mere sau alt sirop.

Apoi se pune un strat de banane sau mere, se toarnă budinca deasupra, se întinde și se îndreaptă.

După ce s-a răcit, se pun feliile de căpșune.

Apoi se pune un strat de gelatină și se ornează cu frișcă, pe care puteți s-o luați la tub, sau să o faceți din praf de frișcă, cu 200 ml lapte.

Pentru a arăta mai bine, am pus și o mură în mijloc.

Poftă bună! 🙂

2 Comments

Leave a Reply