Reţetă: Varză a la Cluj

Gătesc varză a la Cluj de ani buni, dar am tot uitat să pun reţeta. E pe gustul tuturor, căci tuturor ne plac sarmalele, iar ingredientele sunt exact ca şi cele pentru sarmale, nu degeaba i se mai spune “sarmale împrăştiate” în anumite zone ale ţării. Nu e greu de făcut, dar veţi avea de spălat ceva vase, după ce terminaţi.

Aveţi nevoie de:

  • o căpăţână de varză, mai mare
  • 300, 400 g carne de porc, tocată (eu am avut de data asta acasă doar ceafă, şi am tocat-o la robotul de bucătărie)
  • o ceapă
  • 200 g orez
  • cârnaţ afumat (un fir) sau chiar costiţă afumată
  • puţin bulion (cam 100 ml)
  • 4 linguri de smântână
  • un ou
  • sare
  • piper
  • boia
  • puţin cimbru

Se taie varza mărunt, cu mâna sau la robot. Apoi se pune sare pe ea şi se frământă puţin cu mână, să se înmoaie.

Ceapa se taie solzişori şi se împatre în două. O jumătate se pune la călit în oala în care veţi căli varza, iar cealaltă, în tigaia unde veţi prăji carnea.

După ce s-a călit ceapa, puneţi la călit şi varza şi carnea. În varză va trebui să amestecaţi destul de des, să nu se prindă de fund, şi să se călească uniform.

Peste carne presăraţi puţin cimbru.

Peste varză puneţi piper şi boia, iar spre final, pasta de roşii sau bulionul. Durează cam 20 de minute până se căleşte varza, timp în care fierbeţi orezul. După ce s-a prăjit carnea, o puneţi peste varză, amestecaţi, apoi condimentaţi dacă mai trebuie.

Cârnaţul îl tăiaţi cum doriţi, apoi îl prăjiţi foarte puţin.

Într-o tavă, puneţi un strat de varză cu carne, apoi adăugaţi orezul, presăraţi puţină sare, piper şi boia peste el, şi apoi adăugaţi încă un strat de varză cu carne.

Oul se bate cu smântâna şi cu puţină sare şi se toarnă deasupra, întinzându-l uniform.

Se bagă la cuptor pentru puţin timp, doar cât să se facă o crustă subţire deasupra.

Se poate servi cu smântână.

Poftă bună! 🙂

5 Comments

Leave a Reply