July 27, 2021

Tăiţei de casă – reţetă

tăiţei_de_casăCând eram mică, pe la vreo 10, 11 ani, bunică-mea m-a învăţat să fac tăiţei de casă. Ea făcea supă de pui sau găină cu tăiţei cel puţin o dată pe săptămână, şi niciodată nu cumpăra tăiţeii. Ieri m-am gândit să le fac şi eu copiilor o supă cu tăiţei, şi, în loc să merg să-i cumpăr, am zis că mai bine îi fac eu. Şi le-a plăcut foarte mult.

În primul rând, aveţi nevoie de un sucitor, sau o  “sucitoare” cum îi spunea bunică-mea, mai lung/ă, şi mai subţire şi, dacă se poate, un tocător de lemn mare, dacă nu, e bine şi pe masă.

Mai aveţi nevoie de:

  • 1 ou
  • o lingură de apă
  • un vârf de cuţit de sare
  • făină albă (cam 100 g, dar se poate să trebuiască şi mai mult)

reteta_taiteiOul se pune într-o farfurie, împreună cu apa şi sarea, şi se bate foarte puţin cu furculiţa, cât să se amestece bine.

cum_se_fac_taiteiiApoi puteţi începe să puneţi făină, puţin câte puţin, şi să amestecaţi cu mâna (trebuie să vă spălaţi bine înainte).

aluat_tăiţeiŞi se tot toarnă făină şi se amestecă până se încorporează, până când nu mai puteţi lucra cu o singură mână, deoarece aluatul nu se mai dezlipeşte de pe degete. Atunci vă curăţaţi pe degete, mai puneţi făină, şi începeţi să frământaţi aluatul ajutându-vă şi cu cealaltă mână, până când se despride de pe farfurie. Se ia apoi din farfurie şi se pune pe masa de lucru, cu făină dedesubt.

tăiţei_casă Se mai frământă şi aici, puţin, încercând să-i daţi o formă rotundă.

Se ia apoi sucitorul şi se întinde pătura, punând, din când în când făină, şi încercând să o menţineţi rotundă. Când a ajuns cam cât jumătate de sucitor, deja se începe să se întindă în alt mod.

pătura_de tăiţeiProcedeul e destul de greu de explicat în scris, aşa că l-am rugat pe soţul meu să mă filmeze. Se rulează pe sucitor, învârtind sucitorul în faţă şi-n spate, în timp ce , foarte finuţ, trageţi cu mâinile pătura înspre marginile sucitorului. Apoi derulaţi pătura, o întindeţi, mai puneţi puţină făină, să nu se lipească de sucitor, şi, începând să suciţi pătura din partea alăturată celei sucite înainte, repetaţi procedeul. Şi tot aşa se face, învâtrind, practic, pătura de tăiţei, în timp de o suciţi. Se mai poate rupe câte puţin, pe ici, pe colo, dar nu e nimic, o cârpiţi şi mergeţi mai departe. Ţin minte că mă panicam când se rupea puţin, dar bunică-mea mă liniştea, spunându-mi că n-o să se vadă când se taie tăiţeii.

După ce aţi întins pătura, astfel încât să fie de mărimea sucitorului, adică foarte subţire, se întinde timp de 5, 10 minute să se usuce puţin.

taiţei_casataiteipatura_tăiţeiApoi se înfăşoară, se taie în două părţi, şi se pot tăia tăiţeii.

tăieţeiCu un cuţit mare, ţinut în mâna dreaptă, şi cu măna stângă pusă pe pătură, încercaţi să tăiaţi pe lângă unghii, fâşii cât se poate de subţiri.

cum_es_fac_tăiţeiDupă ce aţi tăiat, să zicem, 15, le scuturaţi, băgându-vă degetele prin ele.

tăiţei_de_casaAstfel se obţin tăiţeii. Sincer, asta mi e pare cea mai grea parte. 🙂

După ce se taie tot, se “răsfiră” tăiţeii şi se lasă la uscat, cam jumătate de oră. Apoi se pot pune în supă. Dacă îi ţineţi mai mult, puteţi să-i puneţi pe o farfurie, şi să-i aşezaţi într-un loc uscat. Bunică-mea îi şinea şi 2 săptămâni. Dintr-o astfel de porţie, faceţi o supă, şi vă mai şi rămân.

reteta_de_taiteiPoftă bună! 🙂

Comments

  1. Si bunica mea face niste taietei excelenti..Ador supele de pui cu taietii ei…

  2. Sotul meu a fost in Italia in urma cu mai multi ani,si de acolo mi-a adus o masina de taietei,acum se gasesc masini de taietei si in Romania,am vazut chiar aceiasi marca italiana pe care o am si eu.Eu fac taietei de casa din 10 oua si un kilogram de faina,si daca sunt bine uscati si tinuti in cutie de carton se pastreaza foarte bine pentru mult timp,asa ca nu fac foarte des,si am intotdeauna taietei de casa.

Leave a Reply