Chiar avem motive seriose de îngrijorare? Chiar merită să ne temem şi să ne stresăm?

Avem obiceiul să ne facem griji din orice lucru mărunt, şi să-l transformăm, în mintea noastră, într-o catastrofă. Zilele astea am avut parte să aud de tot felul de cazuri în care oameni tineri, de doar 40 şi ceva de ani, au făcut atac vascular cerebral / preinfarct, din cauza stresului.

Am impresia că stresul e o boală a zilelor noastre. Fie că trebuie, fie că nu, noi ne stresăm, de parcă am rezolva ceva cu asta.

Citeam recent într-o carte (Abilităţi de comunicare, de Allan & Barbara Pease), că după unele studii făcute asupra lucrurilor pentru care oamenii se îngrijorează,

  • 87 % nu se petrec niciodată
  • 7% se petrec cu adevărat
  • 6% vor avea o oarecare influeţă asupra rezultatului.

Reiese de aici că majoritatea lucrurilor pentru care ne stresăm, nu se vor întâmpla niciodat, şi că, în foarte mică măsură avem puterea de a controla puţinele lucruri de care ne temem.

Temerile noastre duc la stres, apoi la depresie sau chiar mai rău, aşa că nu merită să ne îngrijorăm pentru lucrurile de care ne temem.

Tuturor ne e frică de ceva. Cu toţii avem temeri. Iar teama este doar o reacţie fizică faţă de consecinţele la care ne gândim. Şi subliniez ne gândim, pentru că noi ne provocăm temerile.

De aceea e foarte important să adoptăm gândirea pozitivă, pentru că alungă şi temerile, şi îngrijorarea sau stresul, griji care par reale, dar, de fapt, nu se vor materializa niciodată.

Gândirea noastră ne influenţează viaţa; gândurile se transferă în realitate, de aceea e important să ne gândim la ce dorim să se întâmple, nu la ce nu ne dorim, indiferent de ce se va întâmpla. Şi, de regulă, ne alegem cu lucrurile la care ne-am gândit.

3 Comments

Leave a Reply