September 20, 2021

Reţetă: prăjitură tăvălită (prin sos de ciocolată şi cocos)

prajitura_tavalitaAstăzi voiam să fac o prăjitură gustoasă dar şi uşor de făcut. Şi Cristina mi-a şi dat o idee: prăjitură tăvălită prin sos de ciocolată, cu cocos. Era una din prăjiturile mele preferate din copilărie, şi e foarte celebră printre prăjiturile gătite de gospodinele românce. Aşa că am dat un ochi pe net, am mai întrebat în stânga şi-n dreapta, apoi am personalizat-o, şi a ieşit o reţetă foarte bună:

Pentru blat aveţi nevoie de:

 • 8 ouă
 • 8 linguri de zahăr
 • 8 linguri de făină

Pentru siropul de ciocolată vă trebuie:

 • două tablete de ciocolată
 • un pachet de unt
 • 250 ml lapte
 • o lingură rasă de cacao
 • 3 linguri de zahăr
 • puţin rom alb, sau esenţă de rom
 • cocos

ingrediente tavalitaDin poza de mai sus lipseţte cocosul, pentru că am uitat să-l cumpăr, şi abia la sfârşit, când era aproape gata prăjitura,  mi-a adus soţul meu. Aşadar, mai aveţi nevoie de o pungă de cocos, cam de 300 g. 🙂

Se separă albuşurile de gălbenușuri și se bat până se face o spumă tare, încât, dacă ridici castronul cu fundul în sus, să nu cadă.

pandispanApoi se pun pe rând 8 linguri de zahăr. Fără să mai bateţi slbuşurile,  se adaugă și gălbenușurile, amestecând ușor, cu o lingură de lemn, până se omogenizează.

Se adaugă apoi cele 8 linguri de făină, una câte una, amestecând încet, după fiecare lingură.

pandişpanÎntr-o tavă se pune hârtie de copt. Compoziţia pe hârtia de copt și se bagă la cuptor, cam la 18o de grade, pentru 15 – 18 minute.

pandispan la cuptorSe verifică cu o scobitoare dacă e copt, înainte de a-l scoate din cuptor.

reteta_pandispanSe bagă scobitoarea prin blat, iar dacă o scoateţi curată, înseamnă că e copt. Se lasă la răcit, iar apoi se taie bucăţi, cât de mari doriţi.

pandispan pentru tavalitaÎntr-o oală se pune untul cu zahărul, ciocolata şi cacaua,  iar mai apoi se adaugă și laptele și romul, amestecând cu o lingură de lemn.

sos de ciocolataSe lasă puţin să se răcească, apoi se ia fiecare bucată de pandişpan şi se scufundă în sosul de ciocolată, pentru câteva secunde, după care se dă repede prin nuca de cocos, de aici venindu-i şi numele de tăvălită.

prajitura_tavalita_cocostavalita_cu_cocos

prajitura_tăvălită_cocosPoftă bună! 🙂

Comments

 1. 🙂 Una dintre preferatele nevestei mele. Pentru ea cocosul e ingredientul necesar in sustinerea vietii.

 2. Nu este nevoie de praf de copt. ?
  Eu am mancat prajitura asta dar nu am mai facut o dar vreau sa stiu daca e nevoie de praf de copt.

Leave a Reply