Şniţel Solovan sau şniţel în crustă de cartofi, cu castraveţi, ou şi smântână

snitel in crusta de cartofiDacă aţi mâncat vreodată un astfel de şniţel, cu siguranţă nu i-aţi putut uita gustul. Astfel am păţit eu după ce am mâncat într-un restaurant din Sighetu Marmaţiei şniţel în crustă de cartofi, la recomandarea ospătarului. Numai că, în meniu e trecut “şniţel Solovan”, Solovanul fiind un deal cu care se mândreşte Sighetu Marmaţiei.

Este un preparat care, deşi pare greu de făcut, se face destul de uşor şi repede, şi impresionează pe oricine.

Aveţi nevoie de:

  • carne pentru şniţel (din pulpă sau cotlet de porc, sau piept de pui) – câte bucăţi doriţi să faceţi
  • 7, 8 cartofi mari
  • 2 ouă la şniţele şi încă două la garnitură, fierte tari
  • 2 castraveţi mari
  • 200 g smântână
  • 3 căţei de usturoi
  • sare
  • piper

Carnea se spală, se bate şi se condimentează.

Cartofii se curăţă şi se dau pe răzătoarea mare, apoi se storc puţin de apă, şi se amestecă cu cele 2 ouă, cu sare şi cu piper.

Se pune într-o tigaie ulei la încins, apoi se ia o bucată de carne pentru şniţel în palmă, iar deasupra se pune un strat de cartofi, să acopere bine carnea şi se presează.

Se mută apoi în cealaltă mână, cu partea cu cartofi în palmă, şi se acoperă şi cealaltă parte cu cartofi, să nu rămână carne descoperită, şi nici margini dezgolite. Se pune în tigaie uşor, să nu se desprindă stratul de cartofi. Apoi se mai pune încă unul, sau câte încap deodată. Focul trebuie să fie mediu, nu prea tare, că se prăjeşte doar crusta de cartofi, şi nu se pătrunde. Se lasă să se prăjească bine pe o parte, apoi se întorc cu mare grijă, eventual cu o paletă.

Recomand cu drag vasele pentru gatit de pe vivre.ro Sunt de calitate, la preturi foarte bune.

 Între timp, se pun ouăle la fiert. Într-un bol, se pune smântâna, sare şi piper, şi se amestecă cu usturoiul zdrobit.

Se pun apoi castraveţii, curăţaţi de coajă şi tăiaţi felii, şi se amestecă.

Se pune pe farfurie şniţelul, castraveţii cu smântână, ouăle tăiate rondele, iar deasupra se poate presăra puţină boia, pentru culoare.

Poftă bună! 🙂

About Iasmina 625 Articles
Mamica Iasmina

8 Comments

  1. ESTE F.F.F.F.F.F….BUN .DAR CEL MAI GUSTOT ESTE CEL DIN SHIGHET UNDE DUPA CE AI MANCAT O DATA REVII MEREU .BRAVO BUCATARILOR CARE STIU SA GATEASCA SI NU SE DEZMINT

  2. Sunt din Sighetu Marmatiei, dar nu locuiesc in orasul natal. De fiecare data cand ma intorc acasa mananc acest snitel. Apropo, se poate face si cu piept de pui 🙂 Recomand cu drag, pofta buna!

Leave a Reply