Osso bucco milanez / mâncare din rasol de viţel

osso buccoIeri am avut curajul să încerc ceva nou. Este o mâncare specific italiană, de prin Milano, de care mi-a bătut apropo-uri soţul meu, mai demult. Mi-a venit să râd când am auzit denumirea osso bucco, că sună puţin ciudat la noi, la români. În italiană înseamnă “oase găurite”, deoarece, rasolul de viţel are un os în mijloc, cu măduvă, iar după fierbere, rămâne o gaură în os. Pe româneşte, acest fel de mâncare e un fel de tocăniţă cu rasol. 🙂

Rasolul este carnea care provine de la picioarele viţelului / vitei. Necesită o fierbere mai îndelungată, deoarece are tendoane şi zgârciuri. De regulă, noi, românii îl folosim la supă.

Eu una nu pot să zic că sunt înnebunită după acest fel de mâncare, dar soţului mei i-a plăcut, şi dacă lui i-a plăcut (care e cel mai mare gurmand pe care îl cunosc), înseamnă că e ceva deosebit.

Aveţi nevoie de

  •  2 felii de rasol de vită (câte persoane vor servi masa, atâtea felii de rasol se vor folosi)
  • 4 linguri de făină
  • ulei de măsline extravirgin
  • 2 cepe mai mici sau una mare
  • 4 căţei de usturoi
  • 6, 7 roşii cherry sau 3 roşii medii, bine coapte, decojite sau roşii din conservă
  • 2 morcovi
  • un sfert de rădăcină de ţelină (dacă ţelina e mare), jumătate dacă e medie
  • 150 ml vin roşu sec
  • cam 1 litru de supă de carne sau de legume (dacă nu aveţi, e bine şi apă fiartă cu vegeta)
  • 2 foi de dafin
  • puţin cimbru
  • sare, piper
  • o legătură de pătrunjel verde
  • coaja de la 1 lămaie

Eu am pus de cu seară carnea în ulei de măsline, în frigider.

Legumele se curăţă şi se taie cubuleţe înainte de a vă apuca de mâncare, ca să nu intraţi în panică. Ceapa – solzişori, usturoiul – doar 2 căţei – tocat foarte mărunt, morcovii şi ţelina – cubuleţe. Roşiile se pun la final (opresc fierberea), aşa că nu vă bateţi capul cu ele, că aveţi timp când fierbe mâncarea.

Feliile de carne se dau prin făina amestecată cu sare şi piper, apoi se prăjesc în ulei de măsline încins, pe ambele părţi. Făina absoarbe uleiul, aşa că puneţi cam 70 ml.

Se lasă cam 3 minute pe fiecare parte, apoi se scoate din cratiţă şi se pune lângă, pe o farfurie.

Unde s-a prăjit carnea, se adaugă acum legumele şi se amestecă vreo 4 minute, după care se toarnă vinul roşu.

Se mai lasă un minut, după care se pune carnea la loc, în cratiţă. Se toarnă apoi peste legume şi carne supa fierbinte, după care se pun foile de dafin şi puţin cimbru. Se amestecă şi se pune un capac deasupra, lăsând să fiarbă la foc domol, nici prea încet, nici prea tare, cam o oră şi douăzeci de minute. Între timp, mai amestecaţi dacă e nevoie, şi mai puneţi supă sau apă, dacă scade prea tare.

Apoi se toacă mărunt roşiile şi se adaugă în cratiţă, amestecând. Se mai lasă cam 10 minute. Carnea trebuie să fie fragedă, şi să se formeze un sos.

Se face apoi “gremolata”, care se pune la final, în farfurie, peste carne, sos şi garnitură. Pătrunjelul tocat se amestecă căţelul de usturoi rămas şi cu coaja rasă de la o lămâie.

Noi am servit cu cuş – cuş ca garnitură, dar merge şi cu orez sau piure de cartofi.

Poftă bună! 🙂

Pentru reţetă am căutat în mai multe locuri, şi cel mai mult mi-a plăcut reţeta Laurei Laurenţiu, pe care, însă, am modificat-o, pe ici, pe colo.

About Iasmina 625 Articles
Mamica Iasmina

2 Comments

Leave a Reply