July 23, 2021

Oamenii sunt egoişti şi conduşi numai de propriile interese: un lucru absolut normal

cersetorDe regulă, tristeţea vine din dezamăgiri. Iar dezamăgirile vin din faptul că aşteptările ne-au fost încălcate. Ne aşteptăm ca ceilalţi să fie altruişti, să dăruiască fără vreun interes, să nu fie egoişti. Ei bine, asta nu se va întâmpla niciodată.

Citesc acum o carte foarte interesantă, scrisă de Allan şi Barbara Pease: “Abilităţi de comunicare”. Şi am înţeles un lucru pe care vreau neapărat să vi-l transmit şi vouă. E esenţial în relaţia noastră cu ceilalţi, dar şi cu noi înşine. Iar dacă îl înţelegem, ajungem să fim mai fericiţi şi mai împăcaţi. Sincer, la început am fost şocată, pentru că, aşa cum probabil fac şi ceilalţi, mă minţeam, crezând că sunt şi oameni altruişti, şi că şi eu sunt altruistă. E destul de greu de acceptat adevărul…

Omul a fost creat cu instinctul de supravieţuire în el. Iar instinctul de supravieţuire include faptul că suntem mânaţi în permanenţă de propriul interes. Suntem, într-o mică sau mare măsură, EGOIŞTI. Şi orice gest de generozitate pe care îl facem, ascunde un interes propriu. Fie că e vorba de “ce dăruieşti, aia primeşti înapoi”, fie că am făcut-o să-l facem fericit pe cel de lângă noi, pentru a simţi satisfacţia că am făcut un bine, chiar dacă gestul a fost anonim. Unii fac bine, dau bani cerşetorilor sau fac acte de caritate, cu gândul că vor avea un loc asigurat în Rai sau, cum e cazul vedetelor, pentru a-şi face publicitate. Orice am face, o facem cu un scop şi un interes, dar asta nu e un lucru rău, ci e absolut normal. 

Dacă aşteptăm mereu de la ceilalţi să acţioneze dezinteresaţi, vom ajunge să fim mereu dezamăgiţi. Dar dacă înţelegem faptul că lumea se învârte în jurul fiecăruia dintre noi, şi că egoismul e în natura umană, fiind o caracteristică principală şi baza instinctului de conservare, vom ajunge să relaţionăm mult mai bine cu cei din jur.

Aşadar, nu trebuie să ne simţim răi pentru că suntem puţin egoişti. Bineînţeles că ideal ar fi ca doza de egoism pe care o avem să fie cât de mică, şi să facem cât mai multe gesturi pozitive, chiar dacă sunt în interes personal.  🙂

Comments

  1. Nu stiu daca e normal,insa e realitatea din ziua de azi. Din pacate acum toti trebuie sa fie pentru insasi, altfel nu poti supravetui dpdv economic.

  2. Imi place subiectul 🙂 Mi-ai amintit de un episod din serialul “Friends” in care Phoebe cauta cu disperare sa demonstreze ca de fapt poti face fapte bune fara sa fii motivat de egoism…de fapt, a fost mai greu decat si-a imaginat, tocmai pentru ca egoismul de cele mai multe ori de ascunde in spatele faptelor bune. Nu e ceva rau in a fi egoist mai ales cand e vorba de persoanele sau lucrurile care ne sunt importante.Eu una stiu ca sunt.

  3. :)) Foarte tare episodul. Da… si eu credeam, pana nu demult ca oamenii sunt altruisti. E greu sa accepti si sa recunosti… Dar si eu recunosc: sunt egoista. :))

Leave a Reply