Complexele: ce sunt şi cum scăpăm de ele

Conform DEX, complexele sunt un ansamblu de tendințe inconștiente, formate în copilărie pe baza anumitor relații familiale și sociale, care determină comportarea ulterioară a persoanei. Complex de inferioritate = sentiment de neîncredere în forțele proprii, care se formează de obicei în copilărie, uneori în legătură cu o deficiență fizică sau psihică. Mai este şi complexul lui Oedip = atașament erotic al copilului față de părintele de sex opus.

Complexele, de orice natură ar fi ele (psihică, intelectuală, fizică, financiară etc.), nu ajută cu nimic, ba din contră, formează o barieră între cel care le are şi posibilităţile de dezvoltare.

Da, complexele se pot forma în copilărie, dar aş putea spune că şi la maturitate. Şi, de regulă, se nasc din faptul că nu ne cunoaştem valoarea personală şi nu avem încredere în noi înşine. Sincer, nu ştiu dacă există vreo persoană care să nu aibă nici un complex. E greu să nu ai complexe în societatea în care trăim, în care toată lumea vrea să pară perfectă. Ideal ar fi, însă, chiar dacă le avem, să încercăm să scăpăm de ele, pentru că ne fac să ne închidem în “carapacea” noastră şi ne privează de libertatea de a fi noi înşine, cu bune şi cu rele.

“Sunt mai sărac decât prietenii mei”, “sunt grasă şi urâtă”, “am nasul prea mare”, “nu sunt o persoană sociabilă” sunt printre cele mai frecvente complexe care, de multe ori apar după ce, petrecându-ne timpul uitându-ne la televizor, vedem vedete care par a fi perfecte: frumoase şi bogate, oameni plini de succes etc. Dar compexele se formează şi acasă, în copilărie, de multe ori chiar de părinţi. “Eşti prost!” “Nu eşti bun de nimic!” sunt cuvinte care se întipăresc adânc în memoria copilului şi lasă urme.

Dar cum scăpăm de complexe?

Dacă în fiecare zi ne gândim la complexe, nu facem altceva decât să le adâncim. Important e să ne axăm pe calităţile noastre şi să le dezvoltăm. Să ne concentrăm pe lucrurile pozitive, pe vedem părţile noastre frumoase. Astfel, stima de sine şi încrederea în forţele proprii vor creşte, şi ne vom vedea într-o lumină pozitivă. Şi, cum mă văd eu, aşa mă vede şi cel de lângă mine. Dacă eu nu am încredere în mine, nici cel de lângă mine nu va putea să aibă.

Dacă este vorba de un defect fizic ce te complexează, care poate fi corectat, şi îţi e la îndemână, sfatul meu e să o faci, fără să stai pe gânduri. Ori o faci, ori te accepţi şi încerci să te placi aşa cum eşti.

2 Comments

Leave a Reply