Efectul nocebo şi forţa sugestiei

Ieri am primit de la o prietenă un mail răspândit mai nou pe net, despre efectul nocebo – opusul efectului placebo. Mi s-a părut foarte interesant, aşa că o să-l rescriu şi pentru voi, iar la final îmi voi spune şi eu părerea.

“E incredibil cât de mult poate fi influențat subconștientul nostru de forța sugestiei! Si întrucât mintea subconștientă este cea care controlează corpul nostru şi întreaga viaţă, prin intermediul sugestiei putem avea parte de o mulţime de întâmplări – unele plăcute, altele extrem de neplăcute.
Multă lume a auzit de efectul PLACEBO. În cadrul unui experiment medical, ți se dă un medicament despre care ţi se spune că este foarte eficient – de pildă cu pansament gastric. Din 100 de voluntari pe care se testează medicamentul, aproximativ 50 constată, într-adevăr, că au scăpat de durerea de stomac. Dar – surpriză ! Aşa-zisul medicament este de fapt o bobiţă de zahăr acoperită de un înveliş albastru. El nu conţine nimic altceva decât zahăr. Si atunci, ce anume i-a vindecat pe cei 50 de voluntari ? Forţa sugestiei. Li s-a spus că se vor face bine, au fost convinși că se vor face bine şi s-au fãcut bine. În fapt, subconştientul lor a fost convins de eficiența medicamentului şi a dat organismului comenzile necesare pentru a se face bine. Tot ceea ce mintea noastră crede, poate realiza.
Mult mai puţini au auzit de efectul NOCEBO. În cadrul unui experiment similar, ţi se dă o pastilă despre care eşti avertizat că îţi va face rău – de pildă crampe stomacale. De data aceasta, numărul celor ce se plâng de dureri la stomac este însă de 90%!
Evident era aceeaşi pastilă inofensivă de zahăr.
IMPORTANT: Se constată că forţa sugestiei negative este mult mai mare decât a sugestiei pozitive (90% fata de 50%).
Această concluzie a fost verificată în mai multe experiente si rezultatele ramân cam la acelasi procent.
Lucrul acesta trebuie să ne dea de gândit. Suntem expuşi zilnic, oră de oră, unei adevărate avalanşe de mesaje negative , în primul rând prin presă. Inundaţii, cutremure, avioane prăbușite, crime, violuri, preţuri care cresc,bârfe răutăcioase ale colegilor, accidente de mașină etc.
Aceste mesaje cu puternică valoare emoțională lucrează fără să ne dăm seama asupra subconştientului nostru. Iar rezultatul este că ne merge prost fără să ştim de ce. Suntem deprimaţi, ne pierdem increderea într-o viaţă mai bună, ne aşteptăm să ni se întâmple ce e mai rău. Si, de obicei, la ce te aştepţi, se şi întâmplă. Dăm vina pe ursită, pe destin, pe socri , pe colegi , fără să observăm că, de fapt, răul l-am provocat inconştient, noi înşine. Că l-am lăsat să pătrundă în mintea noastră ori de câte ori a vrut, fără să realizăm că trăim în casă cu un duşman.
Gata ! Puneți piciorul in prag !
Incepând de astãzi inchideţi uşile pentru aceşti musafri periculoşi. Evitaţi sã mai urmăririţi jurnalele cu știri negative. Schimbaţi postul pe altceva. În fond, aveţi 30 – 40 de canale prin firma de cablu. Urmăririţi emisiunile educative şi cele care sã vã refacã starea optimista. Muzicã, divertisment, etc.
Evitaţi persoanele negative, cele care permanent se vaită, critică şi condamnă. Dacă aşa sunt colegii de serviciu sau, mai rãu, şeful dumneavoastră, gândiți-vã foarte serios sã vã căutaţi un alt loc de muncă. Altfel, rămânând alături de ei, riscați să vă condamnați la o viaţã de eșec şi frustrare si poate, sa va îmbolnăviți cu adevărat.
Asociaţi-vă cu persoane pozitive, optimiste, orientate spre succes. Dacã vreţi sã aveți o viaţã de succes , trebuie sã staţi cãt mai mult in preajma unor oameni de succes. Învăţaţi de la ei, gândiți ca ei, acționați ca ei.
Folosiţi permanent forţa sugestiei pozitive citind cãrţi motivaţionale sau biografii ale oamenilor de succes, ascultând casete şi CD-uri motivaționale, participând la cursuri şi seminarii despre succes, urmărind emisiuni radio şi TV cu oameni de succes.
Pe scurt , folosiți la maximum forța sugestiei pozitive şi reduceți la minim forţa sugestiei negative.
Preluați controlul tuturor elementelor de sugestie din preajma dumneavoastră şi folosiți-le pentru a vã atinge obiectivele.
Vă sugerez un mic exerciţiu pe care sã-l faceţi zilnic.

Timp de două săptămâni:

1) nu vă mai plângeți de nimic, nici in sinea dumneavoastră, nici faţă de alții

2) nu mai urmăriți jurnalele de știri la TV

3) nu ascultați văicărelile celor din preajmă, cereți-le să schimbe subiectul.
Dacă aveți răbdarea sã faceți acest exercițiu, veți observa că perspectiva asupra vieții vi se va schimba.
Silviu Popa, PhD – Doctor în Științe.”

Acum, să-mi zic şi eu părerea. Într-adevăr, efectul placebo e foarte puternic. L-am testat şi eu pe maică-mea. :)) Într-o seară i s-a făcut foarte rău. Ziua a mâncat ceva mai gras şi, zicea că i se face rău de la fiere. Nu aveam nimic în casă pentru așa ceva, şi chiar în perioada aia mi-a zis soțul meu despre placebo. Atunci am mers şi i-am adus o vitamină, şi i-am zis că e un medicament pentru greaţă, pentru fiere, şi că sigur o să-i treacă. L-a luat, şi în 5 minute a fost ca nouă. :)) Abia după câteva luni i-am zis că i-a trecut de la o vitamină.

Acum despre efectul ăsta, denumit nocebo, cu siguranță există. Fără să vrem, ne afectează orice chestie negativă cu care intrăm în contact, şi, prin autosugestie, noi înşine ni le transmitem şi nouă. Sunt de acord cu cele spuse mai sus, cu o mică excepție: nu ne putem rupe cu totul de lumea în care trăim. Nu putem să nu ne mai uităm deloc la ce se întâmplă în lume, pentru că, într-o anumită măsură, ne afectează şi pe noi. Putem, în schimb, să selectăm informaţia. Nu trebuie să ne uităm la “Ştirile de la ora 5“, unde arată numai crime şi violuri, dar trebuie să ştim ce se întâmplă în ţară, ce impozite avem de plătit, trebuie să ştim cine ne conduce şi ce se face cu banii noştri etc.

2 Comments

Leave a Reply