Ce trebuie să vizitaţi când mergeţi în Maramureş IV – satul Breb

brebPe drumul din Baia Mare, prin Cavnic, către Sighetu Marmaţiei, cu 6 km înainte de a ajunge în Ocna Şugatag, la poalele Muntelui Gutâi, veţi vedea, la un moment dat, un sătuc izolat, parcă desprins din altă lume, în mijlocul căruia se vede o biserică albă, cu două turnuri înalte. Este satul Breb, care este mai cunoscut şi mai apreciat în Marea Britanie decât la noi.

E ciudat să vezi cum un prinţ al Marii Britanii apreciază ceva ce unii tineri de la noi aruncă la gunoi. Poate că ne trebuie astfel de exemple ca să apreciem mai mult tradiția străbunilor noștri. Am rămas mută de uimire când, plimbându-ne pe o străduţă din  Breb, am văzut pe o casă bătrânească din lemn, semnul coroanei regale a Marii Britanii. Întrebând sătenii, ne-au spus că Prințul Charles a cumpărat în Breb patru case, foarte vechi, şi în fiecare vară vine şi stă câteva zile sau chiar săptămâni aici, el sau alți membrii ai Casei Regale. Doarme pe pat de paie, nu are baie în casă, că le-a păstrat exact așa cum erau, iar luxul nu-și are loc aici.

Mai apoi am aflat că prinţul Charles patronează o organizaţie non-profit, numită “Mihai Eminescu Trust”, care activează din 1998 pentru conservarea peisajului cultural și natural, iar logo-ul aflat pe case este al acestei organizaţii, coroana regală fiind un element de legătură. E oare posibil ca unui om cu sânge albastru să-i placă să trăiască astfel, şi să iubească atât vechile noastre valori, pe care unii dintre noi tindem a le da uitării?

Însă nu-mi pierd speranţa, pentru că ştiu că mai există şi români adevăraţi, care ţin la tradiţie, la vechile şi eternele valori, şi care vor să păstreze viu ceea ce ne-au lăsat străbunii ca moştenire.

Şi dacă tot am poposit în Breb, am mers să vedem şi renumita biserică de lemn, devenită monument istoric, construită în 1622. “Nimic fără Dumnezeu” sunt cuvintele sculptate pe poarta de intrare a bisericii, vorbe simple, dar atât de înțelepte. Specific zonei Maramureșului este ca cimitirul satului să fie în curtea bisericii. De obicei, cimitirele se află la marginea satului, dar iată că sunt şi zone în care cei trecuţi în cealaltă lume sunt puși să se odihnească mai aproape de Dumnezeu.

Nu mică mi-a fost mirarea când, pe uliţele Brebului, în plină iarnă, am văzut un bătrân încălțat cu ciorapi groși de lână şi opinci. Ca să vă faceți o idee, opincile nu au talpă din cauciuc deloc, sunt făcute doar din piele. Şi nu părea să-i fie frig deloc…

Pe uliţele satului, nişte copii, cu bujori în obraji, trăgeau după ei un fel de sanie, dar care avea volan. L-am întrebat pe soţul meu ce e, şi mi-a spus că e  lencher. S-au uitat atenţi la noi şi ne-au salutat: “Bonjour!” Eu am izbucnit în râs, vă daţi seama. Apoi soţul meu i-a întrebat dacă nu le e frig. Au chicotit şi ei, şi ne-au spus că au crezut că suntem străini. Vă daţi seama câţi străini merg să viziteze satul, dacă copiii sunt atât de obişnuiţi cu ei.

Acum am aflat că şi un renumit fotograf, Duncan Ridgley, care în trecut o urmărea şi o fotografia pe Lady Diana, s-a mutat în acest sat, împreună cu familia.

About Iasmina 625 Articles
Mamica Iasmina

4 Comments

  1. Nu am ajuns inca in Breb. INsa ma bucur ca auzim si lucruri pozitive despre sat. Ca la presa locala in ultima saptamana a circulat o stire destul de urata.

Leave a Reply