Ce trebuie să vizitaţi când mergeţi în Maramureş III – Mănăstirea Bârsana, la Moară la Niculai, bisericile de lemn şi Pintea

De la Cimitirul Vesel mergem la Mănăstirea Bârsana, aflată la 22 km de Sighetu Marmației. Aici, prin frumusețea locului, prin creaţia artistică, ce îmbină stejarul cu piatra de râu într-un mod aparte, ne simțim mai aproape de Dumnezeu. O mănăstire de maici, care a fost construită, în întregime, după tradiția maramureșeană, care știe să îmbine lemnul în așa fel, încât să nu trebuiască să fie bătute cuie. Maica Filofteia a fost cea care a vegheat la construcția întregii mănăstiri, fiind atentă la cele mai mici detalii, şi făcând din Casa Domnului o adevărată operă de artă. Dacă veți merge primăvara sau vara, până către toamnă, privirile vă vor fi încântate de aleile pline de flori, care mai de care mai frumoase, şi veți vedea maicile cum le îngrijesc. E o adevărată beție de culori şi miresme, care îmbată de bucurie nu doar privirile, ci şi sufletul.

De aici puteți merge în Vadu Izei, să vizitați o vâltoare, cazan (pălincie sau horincie), piuă şi moară, toate într-un singur loc: la pensiunea La Moară la Niculai, unde îl puteţi vedea şi pe proprietarul Niculai, din cântecul moroşenesc ce poartă numele pensiunii.

Şi, dacă vreţi să mai vedeţi o altă moară, construită tare demult, pentru ca moroşenii să-şi poată măcina mălaiul şi grâul, dacă vreţi să vedeţi cum îşi spălau moroşencele cergile, adică păturile, la vâltoare, dacă vreţi să vedeţi cum fac moroşenii celebra horincă de Maramu, nu trebuie decât să faceţi popas pe valea Cosăului, în satul Sârbi, la 27 km de Sighetu Marmaţiei.

Şi, dacă tot sunteţi aici, puteţi vizita, în Josani, adică în partea de jos a satului Sârbi,  una dintre cele mai vechi biserici de lemn, construită în anul 1685, şi în Susani puteţi vedea o altă biserică, şi mai veche, din 1639.

Şi dacă mergeţi în Budeşti, comuna de care aparţine satul Sârbi, veţi putea admira, pe lângă biserica de lemn din Josani, construită în 1643, o bucată din istoria şi legenda Maramureşului: cămaşa din zale a lui Pintea Viteazul sau Pintea Haiducul, precum şi coiful lui se află în această biserică.

Grigore Pintea, a cărui casă au fost codrii Maramureşului, e foarte iubit pe aceste meleaguri, iar faptele lui de vitejie, dreptatea, pe care de multe ori a făcut-o biruitoare, s-au transmis prin viu grai, Pintea Haiducul devenind astfel istorie şi legendă. Se spune că Pintea a dat cămaşa bisericii după lupta cu tătarii.

Mormântul lui Pintea e pe serpentinele de coborâre din pasul Gutin spre Baia Mare, puțin mai jos de hanul Pintea Viteazul.  Pe placa de marmură este înscris textul: “Legenda spune că Pintea Viteazul a cărui viață a fost curmată de uneltirile nobililor din Baia Mare la 7 august 1703 a fost înmormântat în acest loc de către oștenii săi.” Se mai spune că Pintea şi-a ascuns sau îngropat bărbânţele (găleţi din lemn) cu galbeni, în diverse locuri şi peşteri, prin Maramureş.

Multe legende cu acest viteaz care lua de la nobili şi “bocotani” şi dădea la săraci, s-au născut cu timpul. Se spune chiar că Pintea o avea de soţie pe Muma Pădurii, care în Maramureş e o femeie frumoasă stăpână a tot ce se naşte şi creşte în păduri. Şi Muma Pădurii îl ajuta pe Pintea să se-ascundă atât de bine de ochii duşmanului, şi să-l învingă.

3 Comments

Leave a Reply