Când, cum şi unde se pune virgula

De multe ori, din cauza virgulei care nu e pusă unde trebuie, sau care lipsește dintr-un text prin care cel ce-l scrie  vrea să spună ceva, reiese cu totul şi cu totul altceva. Iată nişte exemple amuzante:

Vindem cizme din piele, de damă. Dacă virgula lipsește, avem : “Vindem cizme din piele de damă.”

– Camelia, Ion te cheamă! Dacă virgula e pusă greşit, iese cu totul altceva: “Camelia Ion, te cheamă.”

– Hai să mâncăm, copii! Dacă nu punem virgula, iese: “Hai să mâncăm copii!”.

Nu, voi veni mâine după tine. Dacă lipseşte virgula, iese: “Nu voi veni mâine după tine.” Şi exemplele pot fi multe…

Iată când şi unde, în propoziţie, se foloseşte virgula şi rolul ei (am încercat să explic cât se poate de simplu; sper că se înţelege):

 • Virgula separă construcţiile în cazul vocativ de restul propoziţiei: Scumpa mea, promit că mâine te voi vizita! sau: Pleacă de-aici, măi copile!
 • Virgula separă interjecţiile de restul propoziţiei: Vai, dar ce dezastru ai făcut în bucătărie!
 • Virgula separă apoziţia de restul propoziţiei. Pe scurt, apoziţia e un cuvânt care aduce explicaţia unui termen şi intră în egalitate cu el: Amica mea, Ioana, va veni luni pe la noi.
 • Virgula marchează predicatul care lipseşte din propoziţie, sau predicatul eliptic: Eu i-am cumpărat un fular de Crăciun, şi mama, o căciulă. sau: Am făcut mâncare şi tu, nimic.
 • Virgula separă părţi de propoziţie de acelaşi fel, enumeraţie: Ieri am fost la ţară şi am fotografiat animale, păsări, fluturi şi un lan de grâu.
 • Virgula izolează construcţiile incidente de restul comunicării. Construcţiile incidente sunt cele care sunt suplimentare şi nu au nici o legătură sintactică cu enunţul sau propoziţia din care fac parte: Îţi voi spune, evident, totul. sau: A fost, la drept vorbind, un neserios.
 • Virgula se foloseşte când inversăm topica, adică ordinea părţilor de propoziţie sau a propoziţiei. Acest caz se întâlneşte adesea în poezie şi se numeşte inversiune. Dar iată un exemplu de zi cu zi: Până când, dragul meu, vei continua să fumezi?
 • De exemplu se desparte întotdeauna prin virgulă: Colega mea, de exemplu, e foarte bună la sport.
 • În faţa conjuncțiilor adversative dar, iar, ci, însă, ba, deci, aşadar, prin urmare, în concluzie, precum şi, sau, fie: Am vrut să-ţi cumpăr ceva, dar nu mi-au ajuns banii.
 • În frază, virgula marchează raportul de coordonare şi de subordonare.  Iată câteva exemple:
 1. Vom merge mâine la meci ca să câştigăm, să fim cei mai buni. (raport de coordonare prin juxtapunere. Virgula leagă propoziţiile care sunt alăturate, fără conjuncţie)
 2. Nu îmi place cum ai lucrat, prin urmare nu vei fi angajat. (virgula se pune întotdeauna înaintea conjuncţiilor sau locuţiunilor conjuncţional coordonatoare conclusive: deci, asadar, prin urmare, în concluzie)
 3. Ori mă scoţi în oraş, ori ne uităm la un film acasă. (virgula se pune înaintea conjuncţiilor disjunctive: sau, ori, fie, numai atunci când ele se repetă)
 4. L-am văzut ieri pe un vechi prieten, cu care am vrut să merg mai demult în Franţa. (virgula desparte atributiva explicativă de propoziţia principală)
 5. Virgula desparte propozițiile subordonate completivă directă sau indirectă, de loc, de timp, de mod, de scop, de cauză, condiţională, consecutivă, atunci când stau în faţa propoziţiei principale: Când voi avea timp, te voi vizita. (completiva de timp); Unde voi găsi cazare, acolo voi dormi la noapte. (completiva de loc).
 6.  Virgula desparte întotdeauna circumstanţiala de cauză, concesiva, consecutiva şi condiţionala, de propoziţia principală: Din cauza ta, acum trebuie să stau la serviciu peste program.
 7. Virgula desparte şi propoziţiile intercalate (introduse între părţile altei propoziţii): Eu, aşa cum am făcut întotdeauna, te voi susţine până la capăt.

49 Comments

 • bolocrabm
  cotos

  Mersi mersi..:)) Chiar am nevoie de asa ceva..De multe ori imi atrage atenti nevastuica…:P

 • Buna seara! Vreau sa va intreb ceva. Una din reguli spunea ca “Virgula marchează predicatul care lipseşte din propoziţie, sau predicatul eliptic: Eu i-am cumpărat un fular de Crăciun, şi mama, o căciulă.”. Stiu ca inainte de “si”, nu se pune virgula. Exista anumite situatii cand se accepta virgula?

  • Iasmina – Romania
   Iasmina

   Când este o înșiruire, nu se pune virgulă: “Am mâncat mere, pere și banane”. În cazul de față, “și” poate fi înlocuit cu “iar” și atunci se pune virgulă. 🙂

 • filigeanugianygiani1974
  Filigeanu Marius daniel

  In versul următor ce rol au virgulele. O,tu,cea mai frumoasa dintre zane

 • In textul de mai jos unde trebuie folosita virgula?
  Va multumesc anticipat

  Pentru cei care nu cunosc situatia prietenului nostru el face parte din grupa noastra, momentan fiind in concediu din cauza unor probleme de sanatate.

 • Buna. Spune.mi te rog, se pune virgula in urmatoarea propozitie: Speram ca chiar o sa reusiti…. Ca sa nu fie cacofonie se pune virgula sau nu?

 • Felicitări pentru articol!
  Am, însă, de făcut o precizare: la punctul 6, “Din cauza ta” nu este o “circumstanțială de cauză” (propoziție subordonată, așadar), ci un complement circumstanțial de cauză (exprimat prin adjectiv pronominal posesiv în acuzativ, exceptie a cazului genitiv).

 • Bună.Aș avea nevoie de o corectare?!
  ”Accident în Gheorgheni, pe strada Iuliu Hațeganu.”Mai trebuia o virgulă după accident ori nu?
  Mulțumesc frumos.
  O zi frumoasă

 • Ade

  Este corect scris “te iubim, tati!” ?

 • Salut ,Mihai! e corect? cu/fara virgula?

 • badeasteefy
  badeasteefy

  Bună! Nu știu dacă este bine. Poți, te rog să îmi spui?
  -Tată, eu am fost acolo!

 • Buna, este corec Oana, o cafea pisiceasca cum ti-ai dorit…

 • creator – Traiesc clipa!
  creator

  Eu stiam ca nu se pune virgula intre numele strazii si numar (ex.: Strada Ion Creanga Nr. 11), insa am vazut pe mai multe site-uri “de specialitate” tocmai invers. De asemenea, pe prospecte, pe e-mail-uri, pe te-miri-ce, am vazut ca se pune virgula intr-o veselie.
  Poate ar trebui lamurita problema asta cumva.

  P.S. Am citit mai sus cateva comentarii puerile. Astea sunt notiuni de baza, elementare, as putea spune, in educatia unei persoane. Poate ca sunt mai dur (de regula, oamenii se cam feresc sa comenteze greselile astea), dar romanul scrie extrem de prost din punct de vedere gramatical. Si eu am hibele mele, dar pentru un “realist” (opusul “umanistului”, pentru cei ce vor sa stie ce reprezinta), cred ca reusesc sa ma descurc.

 • Buna seara, va rog sa imi spuneti, daca este corect pusa virgula, in fraza de mai jos. Multumesc!

  Eu si cu Begonia mea, vă dorim, sa aveti, o seara minunata!

 • Bună ziua, cum este corect : La mulți ani, pentru noi sau pentru noi, la mulți ani. Vă mulțumesc.

 • Buna,
  unde mai trebuie pusa virgula in acest text: Am pregătit o cutiuță în care gasiți tot ce am considerat că ar putea fi necesar pentru ca nimic să nu vă strice această zi. Vă rugăm, să vă serviți cu orice aveți nevoie și să lăsați restul în cutiuță, deoarece ar putea fi folositor pentru ceilalți invitați.

 • buna unde se pun virgulele in textul acesta.Neghinita este un pisoi. Sta ghemuit langa tocul usii si isi ascute ghiarele.A auzit ca in cotlonul vechi ar fi zece soaricei mici cenusii cu ochii cat boabele de piper. Chitaie de zor.

 • Excelent articol, totuși fac precizarea că, atunci când comunicam oral, virgula nu o folosim, ci doar când comunicam in scris.
  Spre exemplu, in propoziția ce ați redat-o in explicatii, anume: ,,Camelia, Ion te cheamă!”, atunci când comunicam oral, spunem direct așa: ,,Camelia Ion te cheamă!” ceea ce se înțelege că pe femeie o cheamă ,,Camelia Ion”.
  In comunicarea orală, ca să îi dăm înțelesul redat de d-stră, ar trebui să spunem asa: ,,Camelia, te cheamă Ion!” in loc de ,,Camelia, Ion te cheamă!”
  Prin urmare, atunci cand comunicam in scris, precizăm așa: ,,Camelia, Ion te cheamă!”, iar dacă comunic oral formulând propoziția de mai sus, ar trebui sa spun asa: ,,Camelia virgula Ion te cheamă”.
  Nu știu dacă m-am făcut înțeles, cert vreau să spun că, in comunicarea scrisă, trebuie să punem virgula, pe când în comunicarea orală, comunicăm fără aplicarea virgulei.

 • Unde se pune virgula: Doamne, dă-mi atâta pace încât să pot da și celor neliniștiți!

 • Unde se pune virgula: Doamne dă-mi atâta pace încât să pot da și celor neliniștiți.

 • Buna! In urmatoare prepozitie: “numai oamenii ar putea fi atât de nebuni încât să încerce să exploateze motorul distrugerii noastre” unde se pune virgula/virgule si daca se poate explicatie, Multumesc!

 • Unde se pune virgula/virgule in urmatoare prepozitie: “numai oamenii ar putea fi atât de nebuni încât să încerce să exploateze motorul distrugerii noastre”? Multumesc!

 • De ce se pune virgula in urmatoarea structură: Încotro, domnule ?

  • Iasmina – Romania
   Iasmina

   Buna ziua! Aici se pune virgula deoarece exista regula in carevirgula se pune in cazul adresarilor directe, cu este si aici.

 • Un titlu la televizor spunea asa: Bulgaria si Grecia vor deschide granitele turistilor.
  Eu cred ca trebuie o virgula dupa ” granitele”. Asa e ?
  Multumesc.

  • Iasmina – Romania
   Iasmina

   Florin, mai bine ar fi scris “…vor deschide granitele pentru turisti”. Da, ar fi trebuit sa se puna virgula, deoarece nu sunt granitele lor, ale turistilor.

 • AAF – Nothing about me... It's about the WORLD-WORD. Nimic despre mine. Este vorba despre LUMEA-CUVÂNT.
  AAF

  Bună! Este corect pusă virgula, în enunțul “Iată, cum s-au petrecut lucrurile”? Mulțumesc!

 • Nu am timp sa ma cert cu tine ca incepeam.
  Unde vine virgula?

Leave a Reply