Când te opreşti să alergi după lucrurile greşite, le dai lucrurilor bune şansa de a te găsi

Săptămâna trecută am primit de la o prietenă un mail care conţinea sfaturi transmise de seniorii japonezi, la final de carieră, celor mai tineri, care le vor lua locul. Mi s-a părut interesant şi constructiv, şi m-am gândit că ar fi bine să-l citiţi şi voi. Chiar merită citit în întregime. Eu una am rămas cu ceva după ce am citit.

      1. Să fii ceea ce eşti!

Una dintre cele mai mari provocări în viaţă este  să fii tu însuţi într-o lume care încearcă să te facă precum toţi ceilalţi. Cineva va fi întotdeauna mai frumos ca tine, mai deştept sau mai tânar, însă nimeni nu poate fi ca tine. Nu te schimba ca oamenii să te placă. Fii tu însuţi, şi oamenii potriviţi te vor iubi pe tine, cel adevarăt.

     2. Trecutul

Nu vei putea începe următorul capitol din viaţa ta, dacă vei continua să îl citeşti pe cel din urmă.

3. Frica că greşeşti

Făcând ceva şi obținând un rezultat greşit este mai productiv decât să nu faci nimic. Orice reuşită are o urmă de eşec în spatele ei, şi orice eşec te conduce spre succes. Vei ajunge să regreți mai mult lucrurile pe care nu le-ai facut decât pe cele pe care le-ai fîcut.

     4. Problemele

Înfruntă-le cu capul sus. Nu, nu va fi uşor. Nu este nici o persoană în lume care poate depăşi fără greşeala toate complicaţiile cu care viaţa ne pune faţă în faţă. Nu suntem făcuţi să rezolvăm instant toate probleme apărute. Nu aşa am fost creaţi. De fapt, am fost creaţi sa ne supărăm, sa ne întristăm, să fim răniţi, să ne împiedicăm şi să cădem. Pentru că tocmai ăsta este întregul scop al vieţii – să ne înfruntăm problemele, să învăţăm din ele, sa ne adaptăm şi să le rezolvăm în timp. Asta e, în cele din urmă, modul în care devenim persoanele care suntem.

      5.  A minţi

Poţi minţi pe oricine din lumea întreagă, însă nu te poţi păcăli pe tine.Vieţile ni se îmbunătăţesc numai când acceptăm provocările care ne apar în cale. Iar cea mai dificilă dintre provocări este aceea de a fi sinceri cu noi înşine.

    6. Nevoile proprii

Cel mai dureros lucru este sa te pierzi, pe tine ca persoană, atunci cand iubesti pe cineva prea mult, şi să uiţi că şi tu eşti special. Da, ajuta-i pe ceilalţi, dar ajută-te şi pe tine. Dacă există vreodată vreun moment perfect pentru a-ţi urma visul sau pentru a face ceva care contează pentru tine, acel moment e acum.

Eşti pregătit! Nimeni nu se simte niciodată 100% pregătit când apare o nouă şansă, pentru că cele mai multe oportunităţi din viată ne forţează să trecem dincolo de zona noastră de confort. În orice situaţie, ne vom simţi întâi insufiecient pregătiţi. Dar asta ţine de procesul de învăţare, nu-i aşa?

     7. Relaţii din motive greşite

Relatiile trebuie alese înţelept. Este mai bine sa fii singur, decât într-o companie neplăcută. Nu trebuie să te grăbeşti. Dacă trebuie să se întâmple, se va întâmpla – la timpul potrivit, cu persoane potrivită şi din motivele corecte. Îndragosteşte-te şi fă-ţi prieteni pentru că aşa simţi, nu pentru că te simţi singur.

     8. Relaţii noi

Vei învăţa că în viaţă, oamenii pe care-i întâlneşti, îi întâlneşti cu un scop. Unii te vor testa, unii se vor folosi de tine, unii te vor învăţa câte ceva. Dar, cel mai important, vor fi şi câţiva care vor scoate la iveală tot ce-i mai bun din tine.

     9. A concura cu toţi ceilalţi din jurul tău

Nu te mai gândi la ce fac ceilalţi mai bine decât tine. Concentrează-te sa ăţi baţi propriile recorduri zilnic. Succesul este, până la urmă, o luptă doar între tine şi propria-ţi persoană.

     10. Invidia pe ceilalţi

Invidia înseamnă să numeri toate harurile cu care au fost daruiţi alţii, în loc să te uiţi la tine şi la ce ai primit tu. Întreaba-te următorul lucru: “Ce am eu şi toată lumea îşi doreşte?”.

     11. Mustrarea pentru greşelile vechi

Putem iubi persoanele nepotrivite şi putem plânge pentru lucrurile greşite, însă, indiferent ce întorsatură ia viaţa, un lucru este sigur: greşelile ne ajută să găsim acele persoane şi acele lucruri care sunt potrivite pentru noi. Toţi greşim, toţi ne zbatem şi chiar toţi regretăm anumite lucruri din trecutul nostru. Orice lucru care ţi se intamplă, bun sau rău, te pregăteşte pentru un moment care urmează să vină.

     12. Cumpărarea fericirii

Multe dintre lucrurile pe care ni le dorim sunt scumpe. Dar adevărul este că lucrurile care ne aduc cu adevprat fericirea sunt gratuite – dragostea, râsul, prietenia şi aşa mai departe.

     13. Aşteptarea fericirii de la ceilalţi

Dacă nu eşti mulţumit cu tine, asa cum eşti, nu vei fi fericit nici în relaţii cu alte persoane. Trebuie să-ti creezi stabilitate şi fericire în propria viaţă,  înainte de a o împartăşi cu altcineva.

     14. A trăi in gol, gândindu-te şi răzgândindu-te

Nu mai analiza aşa de mult la fiecare situaţie, caci vei crea probleme care nu nici măcar nu existau. Evaluează situaţia şi acţionează. Nu poţi schimba lucrurile cu care refuzi sa te confrunţi. Progresul implică riscuri. Ca sa marchezi un gol, trebuie ca întâi să dai drumul la minge.

     15. A plânge de milă

Surprizele neplăcute cu care viaţa te pune faţă în faţă nu fac decât să îţi netezească calea în direcţia care era menită pentru tine. Poate nu înţelegi şi nu vezi asta în momentul în care lucrurile rele se petrec şi poate îţi va fi greu. Dar reflectă şi la celelalte lucruri negative care ţi s-au întâmplat în trecut. Vei observa destul de des că fiecare dintre ele te-a condus într-un loc mai bun, către o persoană mai bună, la o stare de spirit minunataăsau o situaţie fericită. Aşa că zâmbeşte! Lasă-i pe toţi să vad că astăzi eşti mult mai puternic decât erai ieri. Şi astfel vei fi.

     16. A ţine supărări

Nu îţi trăi viaţa cu ură în suflet. Vei ajunge să te răneşti mai mult pe tine decât pe oamenii pe care îi urăşti. Iertarea nu înseamnă “Ceea ce mi-ai facut este în regulă”, ci iertarea înseamnă ” Nu o sa te las să îmi strici fericirea pentru totdeauna”. Iertarea este raspunsul. Renunţă la ranchiună, gaseste-ţi pacea şi eliberează-te. Şi, nu uita, iertarea nu este numai pentru alte persoane, este şi pentru tine. Atunci când este nevoie, iartă-te si pe tine, mergi mai departe şi încearcă să te descurci mai bine data viitoare.

     17. Nivelul

Refuză să îţi cobori standardele doar pentru a-i mulţumi pe cei care refuză să şi le ridice pe ale lor.

     18. Frumuseţea bucuriilor mărunte

Bucură-te de lucrurile mărunte, pentru că într-o zi te vei uita înapoi sş vei descoperi că ele erau de fapt lucrurile importante. Cele mai bune perioade din viaţa ta vor fi acele momente mici, aparent neimportante, pe care le-ai petrecut râzând cu cei care contează pentru tine.

     19. Să faci lucrurile perfect

Societatea nu premiază perfectioniştii, ci îi recompensează pe cei care duc lucrurile la bun sfârşit.

     20. Calea uşoară

Viaţa nu e uşoară, mai ales atunci când plănuieşti să obţii ceva care să merite. Nu alege calea uşoară care sa te ducă acolo. Realizează ceva extraordinar!

    21. Lucrurile sunt minunate, atunci când nu sunt

Este in regulă sa te împiedici din cand în când . Nu trebuie sa te prefaci sau să demonstrezi mereu că eşti puternic. Nu ar trebui să fii preocupat nici de ceea ce cred ceilalţi – plângi, dacă simţi nevoia – este sănătos sa îţi verşi lacrimile. Cu cât mai curând vei face asta, cu atât mai repede vei fi pregătit ăa zâmbeşti din nou.

     22. A invinui pe alţii pentru necazurile tale

Îţi vei realiza visele în masura în care îţi vei asuma responsabilitatea pentru viaţa ta. Când îi învinuieşti pe alţii pentru lucrurile prin care treci, le predai lor controlul asupra acelor părţi din viaţa ta.

     23. Griji

Grijile nu vor face ca ziua de mâine să fie mai puţin grea, dar sigur vor face ca ziua de astăzi sa fie mai puţin veselă. Pentru a afla dacă merită să te îngrijorezi pentru o situaţie, întreba-te următorul lucru: “Va mai conta situaţia asta peste un an? Peste trei? Peste cinci?” Dacă răspunsul este nu, e clar ca îţi faci griji inutil.

     24. Concentrază-te pe ce vrei sa se întâmple

Concentrează-te pe ce îţi doresti să se petreacă. Gândirea pozitivă este ingredientul de bază al oricărei poveşti de succes. Dacă te trezeşti în fiecare dimineaţă gândindu-te că ceva minunat ţi se va întâmpla în ziua respectivă şi eşti puţin atent, vei observa destul de des că ai avut dreptate.

     25. A fi nerecunoscator

Oricât de bună sau grea a fost viaţa ta până în acel moment, trezeşte-te dimineaţa şi fii mulţumit că trăieşti. Cineva, undeva se luptă cu disperare să trăiască. În loc să te gândeşti la ceea ce îţi lipseşte, gândeşte-te la ceea ce ai tu şi le lipseşte altora.

Viaţa este prea scurta pentru a o petrece cu oameni care nu merită. Dacă cineva te vrea în viata lui, îţi va face loc în ea, nu trebuie să te baţi tu pentru un loc acolo. Nu încerca sa te bagi cu forţa în sufletul cuiva care trece cu vederea valoarea pe care o ai.

2 Comments

Leave a Reply