Bine de ştiut: antibiotice naturale care ajută mai ales la răceală şi gripă

antibiotice naturaleAm primit nu demult un mail de la o prietenă, în care erau descrie antibioticele naturale. De multe ştiam din copilărie, de la bunica. Ştiam că dacă mânci usturoi şi ceapă nu te prinde răceala, ştiam că mierea şi citricele sunt, de asemenea, un inamic al răcelii, şi ştiam că nu e prea bine să iei medicamente, mai ales antibiotice, deoarece scad imunitatea.

Iată aici o listă de antibiotice naturale şi la ce anume folosesc:

 •  Chimenul

Cultivat la începuturi în zona Mării Mediterane, chimenul este unul dintre condimentlee care au o aromă distinctă şi un gust destul de puternic. Uleiul esenţial extras din acest condiment are un conţinut mare de compuşi antibacterieni, care pot oferi ajutorul sistemului imunitar. De asemenea, condimentul folosit în preparate culinare cât mai des, poate preveni răcelile de sezon.

 •   Ceapa

Ceapa era folosita ca tratament pentru răceli şi tuse încă din Roma Antică, şi încă de pe atunci se ştia că ceapa are calităţi minunate medicinale, fiind un bun analgezic, antiinflamator şi un ajutor pentru circulatia sângelui. Sulful din ceapă, cel care îi oferă mirosul şi gustul distinct, este şi cel care are proprietăţi antibacteriene. Siropul din ceapa luptă eficient cu răcelile, dar şi cu tusea, mai ales cea seacă. Ceapa mică (salota sau esalota) are cel mai mare conţinut de fenoli şi antioxidanţi, si este cea mai eficientă ca antibiotic, fiind folosită şi în tratarea înţepăturilor de albină.

 • Eucaliptul

Iata un antiseptic natural, folosit si ca un puternic antiinflamator, care poate sa se lupte cu infectii, bacterii, ciuperci si virusuri. Cel mai adesea este regăsit sub formă de ceai, însă poate fi găsit şi sub formă de extract, ulei sau sirop. Uleiul de eucalipt era folosit în Australia de aborigeni pentru tratarea infecţiilor şi a rănilor, şi pentru a reduce febra. În secolul 19 era folosit ca dezinfectant în spitale. Apoi s-a descoperit că acţionează şi ca expectorant, deci este un bun remediu şi pentru tuse. Uleiul de eucalipt nu trebuie ingerat direct, ci diluat sau folosit mai degrabă pentru masajul pieptului, al gâtului şi al fruntii.

 • Extractul din citrice

Se ştie că citricile au cel mai mare continut de vitamina C, care previne răcelile. Însă, extractul din citrice, mai ales cel de grapefruit, are proprietati antimicrobinene şi antibacteriene, fiind un excelent dezinfectant. Poate fi găsit în forma lichidă, capsule sau tablete, sau chiar şi ca spray. Poate trata şi eczemele produse de scutece la bebelusi. Vitamina C este o substanta vitală în dezvoltarea organismului, cu efecte importante în tratarea infecţiilor şi în creşterea capacităţii organismului de a se lupta cu ele.

 •  Extractul din frunze de măslin

Extractul din frunze de maslin contine oleuropeina, al carei ingredient activ, acidul eleonlic are proprietati puternice antibacteriene si efecte antivirale. S-a demonstrat ca este eficient în lupta împotriva infecţiilor, a herpesului, a oboselii cronice, dar şi a alergiilor şi problemelor de piele. Pentru că funcţionează ca un antibiotic de spectru larg, se luptă, deci, şi cu răcelile şi gripele, cu problemele respiratorii şi sinuzita. Îi mai adaugăm şi capacitatea de a scădea nivelul de zahăr din sânge, de a normaliza aritmiile, de a inhiba oxidarea şi de a relaxa arterele, de a ameliora durerile de dinţi, sau cele cauzate de artrită sau hemoroizi.

 • Mierea de Manuka

Cel mai delicios, dar şi mai mortal agent când vine vorba de bacterii şi virusuri este mierea de Manuka, ce provine din Australia şi Noua Zeelandă. Ea poate să ucidă o varietate largă de patogeni, chiar şi periculosul virus, “mâncător de carne”, Staphylococcus aureus, care duce la septicemii mortale. În plus, cercetătorii au observat că virusurile şi bacteriile tratate cu această miere nu au devenit rezistente la efectele ei. Mierea de Manuka poate trata şi ulcerul, răni infectate deschise, răcelile şi gripele comune, dar şi tusea. Trebuie, însă, specificat, că aceasta miere nu este recomandata copiilor mai mici de 1 an, şi recomandarea pediatrilor este de 1 lingura la 2-3 zile. Atenţie! Ea poate produce alergii la copii.

 • Usturoiul

Usturoiul este, poate, cel mai îndrăgit ingredient din preparatele românesti. El este nu numai foarte gustos, dar este şi o plantă minune, pentru că are capacitatea să trateze o simplă infecţie la ureche, dar şi o pneumonie periculoasă. Acesta conţine o mulţime de antioxidanţi care omoară bacteriile şi radicalii liberi din sânge, şi protejează sistemul imunitar. Ingredientul activ al usturoiului, alicina, poate ataca şi distruge şi virusuri sau infecţii puternice, şi este chiar recomandat pentru copiii care au astm.

 •  Echinacea

În Antichitate, Echinacea era folosită mai ales pentru tratamentul rănilor deschise, a difteriei şi a otrăvirii. De câteva sute de ani, este folosită şi pentru a se lupta cu bacteriile şi viruşii, ajutând în acelaşi timp sistemul imunitar. Ea este recunoscută că poate distruge una dintre cele mai virulente bacterii, acelasi Staphylococcus aureus, “mâncătorul de carne”. Cea mai eficientă parte a plantei este rădăcina, din ea se extrag siropuri şi uleiuri. Florile şi seminţele sunt cel mai des folosite pentru ceaiuri. Este, de asemenea, eficientă în tratarea herpesului, a infecţiilor respiratorii, a răcelilor şi gripelor şi a alergiilor.

 • Uleiul de cocos

Mary G. Enig, un biochimist cu doctorat în nutriţie, este cea care a descoperit potenţialul uleiului de cocos. Ea spune că organismul nostru foloseste un ingredient-minune din acest ulei – monolaurin – pentru a se lupta cu diferite boli şi infecţii, virusuri şi bacterii. A fost chiar un caz foarte mediatizat în SUA, în care un bebeluş născut cu HIV, a scăpat de virus, după ce a fost hrănit cu formula de lapte bogată in ulei de cocos. Recent, un medic din Florida a observat rezultate excelente când a tratat pacienţii cu helicobacter – o bacterie periculoasa prezenta în stomac. Luau o linguriţă de ulei de cocos virgin de trei ori pe zi. Medicul a recunoscut că uleiul de cocos a fost mult mai eficient decât alte antibiotice pe care obişnuia să le prescrie.

 • Uleiul de oregano

Oregano este un condiment popular, folosit mai ales în bucătăria italiană. Însă el nu este grozav numai în arta culinară, ci este eficient şi ca un antibiotic natural. Un articol din 2001 din Science Daily a confirmat că proprietăţile antibacteriene ale uleiului de oregano sunt eficiente şi împotriva stafilococilor, inhibând dezvoltarea acestor bacterii mult mai eficient, în comparaţie cu antibioticele standard folosite medical, precum penicilina sau streptomicina. Cercetătorul Paul Belaiche a demonstrat că uleiul de oregano poate distruge 96% dintre bacteriiile pneumococice, 83% dintre cele stafilococice si 78% dintre enterococi, cei care provoacă gatul iritat, febra, sindromul socului toxic, cistita, anorexie si infecţii puternice.

Alte antibiotice naturale:

Bineînţeles că nu trebuie sa ne limităm la lista de antibiotice naturale de mai sus. Puteţi folosi în alimentaţie , pentru preventie, sau în tratamente, şi alte produse ale naturii:

Condimente: chimion, ghimbir, turmeric, cuisoare, boia, scorţişoară, patrunjel, susan.

Fructe: fructe de pădure, struguri, pepene roşu, kiwi

Legume: legumele cu frunze verzi (mai ales varza), morcov, ciuperci, cartoful dulce.

Altele: propolis, migdale, ovăz, mei, orz, seminţe de dovleac, alge de mare, iaurt, kefir.

Produsele pot fi achiziţionate din supermarkrt-uri sau din magazinele naturiste. Sănătate şi numai bine! 🙂

2 Replies to “Bine de ştiut: antibiotice naturale care ajută mai ales la răceală şi gripă”

 1. Pingback: Un nou val de gripă | MameBune.ro

Leave a Reply Cancel reply