Reţetă din Maramureş: sarmale în foi de varză cu păsat

sarmale cu pasatÎn Maramureş, păsat i se spune porumbului mărunţit, pisat sau măcinat mai mare, mult mai mare decât făina de mălai. Aici, mi demult, sarmalele se făceu cu păsat în loc de orez (orezul era scump) şi cu cimbru, iar tradiţia se păstrează şi astăzi. Eu am pus şi puţin orez, şi au ieşit delicioase.

Aveţi nevoie de:

  • o căpăţână mare de varză murată
  • 1 kg de carne tocată (eu am luat amestec de porc şi vită)
  • o cană de orez
  • o cană şi jumătate de păsat
  • două cepe
  • 2 ouă
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • 2 fire de cârnaţ afumat
  • o bucată de costiţă afumată (sau scăriţă)

Varza, dacă este prea acră şi sărată, se pune pentru câteva ore în apă rece, la “desărat”. Apoi se ia frunză cu frunză şi se taie după mărimea dorită. De la fiecare frunză, tăiaţi “cotoarele”, adică, capetele tari ale frunzei.  Apoi, dacă vreţi sărmăluţe mai mici, faceţi frunze mici. Dar să le aveţi pregătite dinainte, să vă fie mai uşor când împachetaţi sarmalele.

Ceapa se taie solzişori şi se căleşte. Carnea se amestecă cu orezul, păsatul, ceapa călită, ouăle crude, sarea, piperul şi cimbrul.

După ce aţi  terminat compoziţia, puteţi trece la împachetat.Luaţi frunza în mâna stângă, puneţi umplutura, îndoiţi partea de jos a frunzei peste carne, rulaţi apoi frunza, iar capătul celălalt se “îndeasă” cu degetul, astfel încât compoziţia să nu iasă din frunză.

Într-o oală mare, aşezaţi capetele frunzelor pe fund, împreună cu alte “rupturi” sau resturi de la varză, astfel încât, fundul oalei să fie acoperit, ca să nu se prindă sarmalele.

Puneţi apoi costiţa afumată, apoi un rând de sarmale, după care un rând de cârnaţ, tăiat bucăţi, şi apoi iar un rând de sarmale, având grijă ca deasupr să fie doar sarmale.

Se pune apoi apă în oală, până ajunge la ultimul rând de sarmale, dar să nu îl acopere complet.

Deasupra se aşează o farfurie cu fundul în sus, iar pe farfurie se pune o cană mare (sau o halbă, cum am pus eu), plină cu apă. E un secret din Maramureş. Astfel, sarmalele fierb mai bine.

Se pun la fiert la foc mic, timp de o oră şi ceva.

Poftă bună!

About Iasmina 625 Articles
Mamica Iasmina

5 Comments

Leave a Reply