Reţetă de cozonac cu nucă, mac şi rahat, ideală pentru sărbători

cozonac nuca mac rahatAsta a fost a treia oară când am făcut cozonaci după reţeta asta. O am de la mama Cristinei, specialistă în arta gătitului, şi pot să vă spun doar că e reţeta perfectă de cozonaci delicioşi pentru sărbători.

Aveţi nevoie de:

  • 1 kg făină
  • 200g zhăr
  • 2 cubuleţe de  drojdie
  • 50 ml ulei
  • 50 ml unt topit
  • un vârf de cuţit de sare
  • 7 gălbenuşuri
  • coaja rasă de la o portocală şi de la o lămâie
  • 2 plicuri de zahăr vanilat
  • jumătate de litru de lapte (+ cam încă 150 ml lapte pentru a opări macul)
  • nucă (300 g)
  • mac măcinat (o cană)
  • rahat (200 g)

Modul de preparare:

150 g de făină se opăreşte cu 250 ml lapte fierbinte, adică jumătate din cantitatea necesară de lapte. Se amestecă apoi cu o lingură de lemn, căci cu mâna e prea fierbinte să amestecăm.

Pentru maia (maiaua este compoziţia cu în care se dizolvă drojdia): drojdia trebuie amestecată cu 0 linguriţă de zahăr şi puţin lapte călduţ. Atenţie, călduţ, nu fierbinte, nici cald. Trebuie să aibă temperatura cu 2, 3 grade mai mare decât cea a corpului Maiaua se lasă 5 minute, până creşte.

Se amestecă apoi gălbenuşurile (albuşurile le păstraţi, nu le aruncaţi) cu sarea, restul de zahăr (inclusiv cel vanilat), cojile rase şi uleiul, apoi se adaugă faina opărită, maiaua şi restul de lapte. Se frământă, adăugând pe rând făina, până aluatul se dezlipeşte singur de pe mâini şi de pe vas.

La sfârşit se adaugă untul topit şi se mai “împătură” de câteva ori, nu se frământă.

Se lasa la dospit în jur de o oră, timp în care preparaţi umplutura: nuca se macină cu zahăr (cât doriţi de dulce) şi se amestecă cu un albuş de ou bătut spumă. Macul măcinat se opăreşte în lapte, adică puneţi lapte la fiert, şi când aproape fierbe, adăugaţi macul, amestecaţi bine şi adăugaţi apoi zahăr, cât de dulce vă place.

Aluatul crescut se împarte în 3 părţi, cât se poate de egale, apoi se întinde, pe rând, fiecare pătură cu sucitorul şi se întinde umplutura, lăsând puţin loc în partea de jos, sus şi pe margini. Răsuciţi apoi aluatul şi îl aşezaţi în tava pentru cozonac cu dunga dedesubt. Tava trebuie unsă cu puţin ulei şi tapetată cu făină.

Rahatul trebuie tăiat cubuleţe. Puteţi face şi cozonac cu toate cele trei umpluturi. Puneţi macul şi nuca pe laterale, şi rahatul pe mijloc.

Răsuciţi apoi părţile laterale înspre interior şi aşezaţi cozonacul în tavă cu “suciturile” dedesubt.

Mai lăsaţi puţin să crească şi în tavă, apoi ungeţi fiecare cozonac cu albuş de ou rămas şi îi băgaţi la cuptor pentru o oră şi jumătate.

Până se face o crustă maro deasupra, puteţi da focul mai tare, iar apoi, daţi focul mai încet.

Poftă bună!

About Iasmina 625 Articles
Mamica Iasmina

Be the first to comment

Leave a Reply