Tratamente naturiste pentru raceală, gripă şi tuse la copii, dar şi la adulţi

De ani buni, de toamna până primăvara, sărim dintr-o răceală în alta. Ba laringită, ba tuse, ba gripă…

În ultima vreme am încercat, pe cât posibil, să nu apelăm la antibiotice, dacă nu e neapărată nevoie (dacă nu avem febră mare sau infecţii). În plus, antibioticele la răcealile simple sunt “frecţie la picior de lemn”. Nu o spun eu, ci medici specialişti.

La copii, răcelile sunt cam inevitabile. Se ştie că sunt aproximativ 200 de tulpini de viruşi. În decursul vieţii, un  om le cam face pe toate. Şi, dacă a făcut un tip de răceală, în cazul în care nu a luat antibiotic, organismul îşi face anticorpi, şi a doua oară nu mai ia acelaşi fel de viroză. Cu cât îmbătrânim, cu atât răcim mai rar, deoarece deja ne-am făcut anticorpi pentru majoritatea tipurilor de viruşi. Bătrânii răcesc foarte rar. Am o vecină de 83 de ani care, de 5 ani nu a răcit deloc. Bunăcă-mea răceşte cam o dată pe an.

Despre copii se spune că răcesc de 8, 10 ori pe an.

În situaţia dată, am recurs la tratamente naturiste, sau chiar “leacuri băbeşti”.

Am întrebat femei de la ţară, şi toate mi-au spus că un bun remediu împotriva tusei este scaiul vânăt, cimbrişorul şi busuiocul. La răceală mai e bun teiul, măceşele, mierea şi lămâia. Plantele din imagine le-am primit de la o femeie şi sunt: busuioc, cimbrişor, scai vânăt, tei şi mentă.

Bineînţeles că nu am trecut direct la fapte. Am căutat informaţii despre fiecare plantă, cât şi cum se administrează şi dacă e bună şi pentru copii. Şi am aflat că la bebeluşi nu sunt tocmai indicate, însă la copii (ai mei au 2 ani şi 9 luni  – băiatul şi 5 ani – fata) sunt benefice, însă numai în perioada răcelilor. Plantele precum menta sau teiul nu sunt indicate decât în cantităţi foarte mici, deoarece pot provoca dependenţă.

Scaiul vânăt se poate găsi în farmaciile naturiste şi se administrează sub formă de ceai. Tratează tuse, bronsita, şi e bun şi pentru afecţiunie urinare. Denumirea îi vine de la culoarea cu tentă de albastru – violet. Se prepară conform instrucţiunilor de pe pachet.

Cimbrişorul are acţiune antibacteriană, fiind şi un bun expectorant. Este bun şi pentru colici şi enterocolite. Ceaiul de cimbrişor are efect tonic şi stimulent, bun pentru combatere anemiilor.

Busuiocul ameliorează simptomele răcelii și decongestionează căile respiratorii. Mai e bun şi la diaree, gripă, bronşită, cefalee şi infecşii urinare.

Teiul este bun în afecţiuni ale aparatului respirator: bronsita, astm bronsic, tuse cronică şi convulsivă, guturai, raceli, gripă cu febraă, faringite şi reducerea inflamatiilor gatului;
E bun şi în tratarea insomniilor, durerilor de cap, stărilor de nervozitate, tensiune psihică, migrene.
Tratează şi afecţiuni precum: amigdalite, laringite, stomatite si rinite. Însă, după cum am menţionat şi mai sus, la copii se administrează în cantităţi foarte mici, şi doar când sunt răciţi, deoarece are efect de sedativ.

Mierea, pe lângă alte proprietăţi, este un bun expectorant, diluează secreţiile bronhice şi combate tusea. La copiii sub un an, însă, mierea nu este recomandată, deoarece poate determina la sugari gastroenterite grave (botulism). Şi în cazul copiilor mai mari, trebuie să aveţi grijă, să nu fie alergici. În orice caz, nu trebiue exagerat cu consumul de miere. O linguriţă în ceai e suficient. Dar, atenţie, ceaiul trebuie să nu fie fierbinte, deoarece, nu doar că mierea îşi pierde proprietăţile, dar devine şi toxică.

Lămâia, la fel ca măceşele, e o sursă importantă de vitamina C. Lămâia are şi rol diuretic, antiseptic şi antiinflamator. Măceşele, pe lângă că fac imunitate organismului, sunt bune şi în caz de gripă, guturai, cistită şi multe altele.

Supa de pui şi legume face minuni, de asemenea, în cazul răcelilor.

Plantele de mai sus le puteţi găsi în toate magazinele naturiste, sub diferite forme. E important să respectaţi indicaţiile şi să nu depăşiţi dozele recomandate.

Sănătate şi numai bine!

 

3 Comments

Leave a Reply